Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΗΠΑ προς Τουρκία: "Σταματήστε τις υπερπτήσεις σας στο Αιγαίο"


H Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει στην Αγκυρα ότι πρέπει να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος μιλάει για «επικίνδυνες» ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που είναι υπεύθυνος για τον χειρισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού και του Σκοπιανού, σημειώνει επίσης ότι εάν η Αγκυρα δεν ανοίξει έως τον Δεκέμβριο τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, θα κινδυνεύσει η διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε., ενώ λίγο πριν από την άφιξη Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα, αποφεύγει να πάρει θέση σε σχέση με την επίσημη πρόταση του μεσολαβητή για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», αλλά εκτιμά ότι η συμφωνία δεν θα περιορισθεί στο όνομα αλλά θα περιλαμβάνει και την ταυτότητα. Τέλος, χαρακτηρίζει «πολύ καλή» τη ελληνοαμερικανική συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης:
Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από κατοικημένα νησιά. Ως στενή σύμμαχος της Τουρκίας, θα την ενθαρρύνατε να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη συμπεριφορά;
– Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, και θα σας πω με ειλικρίνεια ότι μας ενοχλεί (we are disturbed by it). Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση η οποία εάν συνεχισθεί μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. Φυσικά δημιουργεί εντάσεις, αλλά μπορεί να γίνει και κάτι χειρότερο που θα στοιχίσει ζωές, θα προκαλέσει ζημίες, και θα πλήξει σοβαρά μια σημαντική σχέση. Είμαστε ενοχλημένοι από την πρόσφατη αυτή εξέλιξη, και έχουμε ήδη παρέμβει. Εχουμε στενές σχέσεις και με τις δυο χώρες, και με τις ένοπλες δυνάμεις τους, και ζητούμε και από τις δυο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να κάνουν πίσω (stand down). Οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά είναι κάτι που δεν χρειαζόμαστε.


Source: http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: