Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

Oλοκλήρωση αεροπορικής συνεργασίας Ελλάδας-Πολωνίας


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε μία ακόμη διεθνής συνεργασία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα η πρώτη συνεκπαίδευση της ΠΑ με την πολωνική πολεμική αεροπορία (Siły Powietrzne) στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας.
Οι Πολωνοί συμμετείχαν με πέντε αεροσκάφη F-16 Block52+ της 31ης ΤΑΒ (Μοίρας) που εδρεύει στην αεροπορική βάση του Poznan, ενώ από ελληνικής πλευράς αεροσκάφη και των δύο Μοιρών της 115 ΠΜ, της 340 Μοίρας («Αλεπού») και της 343 Μοίρας («Αστέρι») καθώς και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου τύπου ΕΜΒ-145GR Erieye της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ.
Σκοπός της συνεκπαίδευσης ήταν η βελτίωση διαλειτουργικών στρατιωτικών διαδικασιών, η αύξηση της αμοιβαίας συνεργασίας και η εφαρμογή Νατοϊκών διαδικασιών διεξαγωγής ασκήσεων καθώς η Πολωνία εντάχθηκε το 1999 στο ΝΑΤΟ ενώ παρέλαβε πρόσφατα 40 F-16 Block52+, ιδίου τύπου δηλαδή με τα αεροσκάφη της 115ΠΜ. Κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αποστολές εναέριας μάχης και αποστολές αέρος - εδάφους υπό την επιτήρηση του συστήματος Erieye.
Yπενθυμίζεται ότι παρόμοια συνεκπαίδευση ("Brave Heart South 2008") είχε διεξάγει και η Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία το Νοέμβριο 2008 στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Ν. Αγχίαλο με τη συμμετοχή δύο αεροσκαφών MIG-29 της 2ης Μοίρας που εδρεύει στην αεροπορική βάσης Graf Ignatievo.

http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: