Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

«Ναι» στην ισραηλινή άσκηση που «δεν είδαμε»


Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ανάψει πλήρως το πράσινο φως στην ισραηλινή αεροπορία να χρησιμοποιεί κατόπιν αιτήματός της περιοχές του FIR Αθηνών για εκπαιδευτικές ασκήσεις της.
Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξε ισραηλινό αίτημα προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για τη διενέργεια «δοκιμαστικών πτήσεων» ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών μέσα στο FIR Αθηνών, νοτίως της Ρόδου. Το αίτημα αυτό έγινε αμέσως αποδεκτό από το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών «...δεν θα πρέπει να μεταβληθεί το μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς και συνεπώς τα ισραηλινά αιτήματα για δοκιμαστικές πτήσεις στο FIR Αθηνών θα πρέπει να συνεχίζονται να εξετάζονται από το ΓΕΕΘΑ και μέσω των μέχρι τώρα καθιερωμένων συντονιστικών συσκέψεων με την ισραηλινή πλευρά...».
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ισραηλινό αίτημα για αεροπορική άσκηση, τοποθετείται στις αρχές Δεκεμβρίου και περιελάμβανε 27 αεροσκάφη F16, τρία αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου με σχέδια και εικονικού βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «αρμόδιο» ραντάρ του Ζηρού δεν απεικόνισε τα στίγματα της ζητούμενης άσκησης και δεν υπάρχουν επίσημα ελληνικά στοιχεία για το κατά πόσο διεξήχθη η συγκεκριμένη άσκηση τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Υπενθυμίζεται ότι το 2006 έγινε νοτίως της Κρήτης ισραηλινή άσκηση με συμμετοχή 67 αεροσκαφών, ενώ μόλις το περσινό φθινόπωρο, δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» στην ουσία «έκαψε» ισραηλινή άσκηση πάλι μέσα στο FIR Αθηνών, η οποία σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα ήταν «προπόνηση» για πιθανή επιδρομή σε εγκαταστάσεις του Ιράν, με τις ευλογίες -ως φημολογείται- του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι.
Σημειώνεται ακόμα ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, έχουν υπογράψει ΜΟΕ στρατιωτικής συνεργασίας, την οποία μέχρι στιγμής αξιοποιεί το Ισραήλ, όχι όμως και η ελληνική αεροπορία, που δεν έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό αντίστοιχης άσκησης.
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: