Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ- ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΚΥΣΕΑ


Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 11:01 το πρωί της Δευτέρας σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών (τέσσερα F-16 και τέσσερα F-4) εισήλθε εντός του FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεων νοτίως της Σάμου και στις 11:03 τα τέσσερα τουρκικά F-4 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι. Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αφού αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά στην περιοχή της Ικαρίας εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 11:23 νότια της Χίου.
Μεταξύ άλλων, στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, για τις Τουρκικές προκλήσεις, δηλώθηκαν τα εξής.-
Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι έγινε ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ως στόχο της βελτίωση των σχέσεων με τη γείτονα, οι οποίες το 2008 παρουσίασαν στασιμότητα.
Υπογράμμισε δε ότι και το 2009 η Ελλάδα έχει τον ίδιο στόχο, τη βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα.Ερωτηθείσα σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και εάν μπορεί να προκύψει επεισόδιο η κα Μπακογιάννη σημείωσε ότι χρειάζεται σοβαρότητα και νηφαλιότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αναλύεται η στάση της Τουρκίας και από το υπουργείο Εξωτερικών και από το υπουργείο Άμυνας και από το ΓΕΕΘΑ. Επίσης επανέλαβε ότι υπάρχει στασιμότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνοντας ότι δυστυχώς υπάρχουν παραβάσεις και παραβιάσεις τα τελευταία χρόνια, τις οποίες η Ελλάδα αξιολογεί και ταυτόχρονα αξιολογεί και τη βούληση της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ, καθώς δύο ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποστηρίξει την Άγκυρα στην πορεία αυτή αλλά ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι και η καλή γειτονία.
Ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα τόνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά στην τουρκική άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο, ο υπουργός ανέφερε ότι η άσκηση είναι προγραμματισμένη και γίνεται 3-4 φορές το χρόνο και πως δεν δημιουργεί πρόβλημα. Σημείωσε, ωστόσο, πως όταν οι γείτονες κάνουν ασκήσεις παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και το ίδιο κάνουν και εκείνοι όταν εμείς κάνουμε ασκήσεις. Απαντώντας σε ερώτηση ότι πριν από λίγη ώρα έγινε υπερπτηση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και προσεκτικοί και σημείωσε ότι «πιστεύω ότι οι Τούρκοι θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες υπερπτήσεις».Ο υπουργός σημείωσε ότι γίνονται όλα τα αναγκαία διαβήματα και τόνισε ότι προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους Τούρκους ότι δεν βοηθάει η κλιμάκωση της έντασης στην προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος και πως παραμένουμε σε σημείο στασιμότητα με δική τους υπευθυνότητα.

Source: strategy-geopolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: