Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Ολοκληρώθηκε η παραλαβή των τεσσάρων EMB-145H από την Πολεμική Αεροπορία


Τα δύο τελευταία αεροσκάφη Erieye EMB-145H του προγράμματος Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) παραλήφθηκαν από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα τα αεροσκάφη διαγράφηκαν από το πολιτικό ελληνικό νηολόγιο και εγγράφηκαν στο στρατιωτικό της ΠΑ. Μετά την εξέλιξη αυτή, η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ «Ουρανός» βρίσκεται σε πλήρη σύνθεση με 4 επιχειρησιακά Erieye.

Υπενθυμίζεται πως τα δύο προηγούμενα Erieye EMB-145H παραδόθηκαν τον Σεπτέμβριο και στα τέλη Αυγούστου αντίστοιχα. Προς μέγιστη ευχαρίστηση και υπερηφάνεια όλων των εμπλεκομένων, αμέσως μετά την παράδοση τα συστήματα χρησιμοποιήθηκαν επιχειρησιακά από την 380 Μοίρα σε εθνικές και συμμαχικές ασκήσεις, όπως η Noble Midas 2008 μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου. Τα υπόλοιπα συμβατικά αντικείμενα παραδίδονται όπως ορίζει η Σύμβαση.

Η φάση Επιχειρησιακής Δοκιμής και Αξιολόγησης (ΟΤΕ) ολοκληρώθηκε με επιτυχία για όλα τα συστήματα, εξαιτίας της ωριμότητας του ολικού ΑΣΕΠΕ Erieye, αλλά και της καλής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ του προσωπικού της ΠΑ και εκείνου του προμηθευτή, το οποίο συμμετείχε στις δοκιμές. Κατόπιν ολοκληρώθηκε η φάση Ακόλουθης ΟΤΕ όπου το Erieye χρησιμοποιήθηκε επιχειρησιακά από την 380 Μοίρα. Το πρόγραμμα εισήλθε πλέον στη φάση υποστήριξης, όπου ο προμηθευτής θα παρέχει Τεχνική Υποστήριξη και θα προτείνει Σύμβαση Ακόλουθης Υποστήριξης (Follow-on Support Contract) το οποίο θα κριθεί και θα διαμορφωθεί από την ΠΑ.

Έτσι ολοκληρώνεται με επιτυχία η υλοποίηση του προγράμματος ΑΣΕΠΕ, εισάγοντας την ΠΑ στην εξαιρετικά ολιγομελή διεθνή λέσχη των αεροπορικών δυνάμεων με ανάλογη ικανότητα. Οι καθυστερήσεις υπήρξαν σοβαρές, με τις ευθύνες να κατανέμονται τόσο στον αγοραστή όσο και στον προμηθευτή, αλλά και στην τεχνολογική πρόκληση την οποία αντιπροσώπευε το πρόγραμμα.

Το βέβαιο είναι πως όταν πραγματοποιήθηκε η επιλογή του Erieye EMB-145H, επρόκειτο για την αποδοτικότερη και πλέον προηγμένη τεχνολογικά υποψηφιότητα. Το τελικό αποτέλεσμα θα επιτρέψει στην 380 Μοίρα να προσφέρει για αρκετές δεκαετίες αποτελεσματική υποστήριξη των επιχειρήσεων της ΠΑ και των ενόπλων δυνάμεων ευρύτερα, αλλά και να καλύπτει πολιτικές ανάγκες όπως ενδεικτικά η θαλάσσια επιτήρηση για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών και ασύμμετρων απειλών, καθώς και ο συντονισμός Έρευνας Και Διάσωσης (SAR).

http://www.hellenicdefense.gr/eidiseis/e081121a.html
http://www.strategy-geopolitics.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: