Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Εξελίξεις στην Πολεμική Αεροπορία


Συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευ. Μεϊμαράκη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε η μελέτη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) για την αναδιοργάνωση της Δομής Διοίκησης-Δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ). Επίσης εξετάστηκε η οριστική μελέτη του Δορυφορικού Προγράμματος Παρατήρησης Γης HELIOS-2, ενώ έγινε ενημέρωση και για το μελλοντικό πρόγραμμα MUSIS (διάδοχο του προγράμματος HELIOS). Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η κατάργηση της 129ης Πτέρυγας Υποστήριξης και η μεταφορά των δραστηριοτήτων της στη Μονάδα του Βύρωνα και στην 112 Πτέρυγα Μάχης και η κατάργηση του αεροπορικού αποσπάσματος Ποτίδαιας και η μετατροπή του σε μετεωρολογικό σταθμό.
Εξελίξεις υπάρχουν και στα εξοπλιστικά προγράμματα της ΠΑ. Όπως αναφέρει ο Κ. Συμεωνίδης στην "Eλληνική Άμυνα & Ασφάλεια", στη φάση υπογραφής βρίσκεται το πρόγραμμα για την εγκατάσταση συστήματος αυτοπροστασίας στα μεταφορικά αεροσκάφη C-130B/H και C-27J καθώς και στα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) AS332C1 Super Puma. Πρόκειται για κεφαλαιώδους σημασίας πρόγραμμα καθώς θα επιτρέπει τα πρώτα να επιχειρούν απρόσκοπτα στα πιο "καυτά" σημεία του πλανήτη και τα δεύτερα να φέρουν εις πέρας αποστολές διάσωσης των πιλότων μας που έχουν καταρριφθεί ακόμα και σε μεγάλο βάθος εντός εχθρικού εδάφος.
Eπίσης, κινητικότητα υπάρχει στη προμήθεια του συστήματος AACMI, το οποίο θα αναβαθμίσει κατακόρυφα την εκπαίδευση των χειριστών της ΠΑ ενώ θα τους παράσχει πρόσθετη ασφάλεια. Εν κατακλείδι, τέλος του μήνα αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής για τον καθορισμό των κριτηρίων του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους (ΝΑΠΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: