Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Εξοπλισμοί made in Ε.Ε.



ΝΕΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, ΦΡΕΓΑΤΕΣ, ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΝΕΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ
Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνουν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Τα επιτελεία έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι διεθνείς διαγωνισμοί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί οι προδιαγραφές για το νέο μαχητικό αεροσκάφος, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν και του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους. Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι προδιαγραφές για τα πυρομαχικά των νέων αρμάτων, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει εδώ και καιρό ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την προμήθεια των φρεγατών, αλλά και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.
Στο θέμα των μαχητικών όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε ευρωπαϊκό αεροσκάφος καθώς υπό την οικονομική συγκυρία, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Αμυνας, «αν δεν στηρίξουμε την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες δεν θα πρέπει να περιμένουμε και στήριξη της Ευρώπης στη χώρα μας και χωρίς αυτή τη στήριξη θα έχουμε κακό τέλος». Επίσης, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο σύγχρονα μαχητικά αλλά και την άδεια για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση της τεχνολογίας που ενσωματώνουν και τη διπλωματική υποστήριξη σε περίπτωση κρίσης».




3 υποψηφιότητες

Υπό το πρίσμα αυτό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στα αεροσκάφη:
- Eurofighter που έχουν την υποστήριξη Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.
- Rafale με την υποστήριξη της Γαλλίας.
- Gripen με την υποστήριξη της Σουηδίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος μεν, αλλά θα εξεταστούν και άλλοι δύο παράγοντες:
1) Το οικονομικό κόστος του αεροσκάφους και της χρήσης του και
2) το μοίρασμα της πίτας ώστε οι εξοπλισμοί να αποφέρουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη τόσο σε διπλωματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.Σε ευρωπαϊκή εταιρεία αναμένεται να ανατεθούν και οι φρεγάτες με προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ.

Ενδιαφερόμενοι οι Γάλλοι, που όπως λένε κάποιοι έχουν ήδη κλείσει τη δουλειά, οι Γερμανοί που ευελπιστούν μέσα από το πρόγραμμα αυτό να στηρίξουν τον Σκαραμαγκά, οι Ολλανδοί, οι Δανοί, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί.Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η παραλαβή του υποβρύχιου και των άλλων συστημάτων που εκκρεμούν καθώς η αλλαγή του έτους θα επιτρέψει τη χρέωση της πίστωσης στον προϋπολογισμό.

Επίσης γρήγορα -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου- θα προχωρήσουν οι προμήθειες των ρωσικών τεθωρακισμένων, του ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης, του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας, καθώς και η προμήθεια των πυρομαχικών αρμάτων με ενδιαφερομένους Γερμανούς, Αμερικανούς, Ισραηλινούς και πιθανότατα Ιταλούς. Το κόστος του προγράμματος είναι 400 εκατ. ευρώ.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=68546228

Δεν υπάρχουν σχόλια: