Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Ανάγκη αλλαγής τακτικής αντιμετώπισης των τουρκικών παραβιάσεων



Tον Απρίλιο του 2005 δημοσιεύθηκε στη "Στρατηγική" άρθρο-παρέμβαση του επίτιμου Α/ΑΤΑ αντιπτεράρχου ε.α. Π. Διακουμάκου με τίτλο "Προκλήσεις στο Αιγαίο - Ανάγκη Νέας Πολιτικής Αντιμετώπισης", προτείνοντας νέα πολιτική αποτελεσματικής αντιμετώπισης των τουρκικών εισβολών στο FIR Aθηνών, προκαλώντας μάλιστα αντιδράσεις στα τουρκικά ΜΜΕ. Τα μέτρα και οι διαδικασίες που είχε προτείνει ο επίτιμος Α/ATA ήταν εν συντομία:
1. Προώθηση στα ανατολικά αεροδρόμια σμηνών μαχητικών αεροσκαφών αναχαίτισης. Σήμερα τα ελληνικά μαχητικά χρειάζονται ικανό χρόνο για να αφιχθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οπότε τα τουρκικά μαχητικά είτε έχουν εισέλθει στο διεθνή χώρο του Κεντρικού Αιγαίου είτε έχουν αποχωρήσει. Για να εξασφαλιστούν επιτυχείς και ταχύτερες αναχαιτίσεις πρέπει να εξετασθεί η προώθηση μαχητικών επιπέδου Σμήνους στα ανατολικότερα αεροδρόμια (Μυκόνου, Θήρας, Σητείας Κρήτης), τα οποία προωθούν τη γραμμή αναχαιτίσεως 60 μίλια ανατολικότερα. Ο κάθε εισβολέας θα αντιμετωπίζεται στα απώτερα όρια του FIR Αθηνών πριν εισέλθει στο Αιγαίο και θα αισθάνεται όταν εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο ότι είναι βέβαιο θύμα της Ελληνικής Αεράμυνας, εάν το θελήσει.
2. Ενεργοποίηση αεροδρομίων καταφυγής και ανάγκης για τα μαχητικά μας στα αεροδρόμια των ανατολικών μεγάλων νήσων (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ικαρία, Ρόδο). Τα αεροδρόμια των νησιών αυτών θα συνεχίσουν να είναι αεροδρόμια πολιτικών αεροσκαφών αλλά με τη βελτίωσή τους θα μπορούν να υποδέχονται αεροσκάφη της ΠΑ που παρουσιάζουν βλάβες ή έχουν λίγα καύσιμα, βελτιώνοντας κατακόρυφα το ηθικό των ελληνικών πληρωμάτων.
3. Ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων όλων των κλάδων των ΕΕΔ για προειδοποιητικές αναχαιτίσεις εντός του εθνικού εναέριου χώρου άνευ πυρών. Τα αντιαεροπορικά αυτά οπλικά συστήματα υπό τον συγκεντρωτικό έλεγχο επιπέδου Α/ΓΕΕΘΑ με την παρούσα διάταξη, ή οποιαδήποτε νέα, θα παρακολουθούν και θα εγκλωβίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη. Οι Τούρκοι πιλότοι μετά των εγκλωβισμό τους θα αντιλαμβάνονται αμέσως από τα ηλεκτρονικά συστήματα προειδοποίησης ότι μπορούν να καταρριφθούν διότι παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. Η φάση αυτής της παραβίασης των συνόρων μας θα μπορεί να μεταδοθεί αυτομάτως στα Στρατηγεία Αεράμυνας του ΝΑΤΟ, ακόμη και στην Άγκυρα. Η χρήση των αντιαεροπορικών συστημάτων είναι μια προωθημένη τεχνολογικά και τακτικά ενέργεια, η οποία επιτυγχάνει οικονομία, αποτελεσματικότητα και ενημέρωση τρίτων για τις προκλήσεις των Τούρκων.
Στο τέλος του άρθρου, ο αντιπτέραρχος Π. Διακουμάκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με απλή αναχαίτιση των εισβολέων και με διαβήματα, δεν έχουμε κατορθώσει να πείσουμε την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες.

Sources: www.strategy-geopolitics.blogspot.com

2 σχόλια:

CoStef είπε...

Στον κ. Διακουμάκο δόθηκε η δυνατότητα από την πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των παραβιάσεων εν τη γενέσει του. Εξακολουθεί όμως να σκέφτεται όπως τότε. Δηλαδή πως θα αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις, πως θα τις καταγγείλει και πως θα του πούνε μπράβο. Δεν κατάλαβε ποτέ ότι δεν τον έκαναν Αρχηγό ΑΤΑ για να διαιωνίσει το πρόβλημα αλλά για να το λύσει. Και το πρόβλημα δεν θα είχε διογκωθεί αν η στάση του ήταν στρατιωτική και όχι ψευδοπολιτική ή ψευδοδιπλωματική. Είχε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις από τους χειριστές αναχαίτησης για να κοπούν οι παραβιάσεις με το μαχαίρι. Γιατί δεν τις εφάρμοσε; Έπρεπε να επιμείνει στην άποψή του και αν η πολιτική ηγεσία δεν τον κάλυπτε να παραιτηθεί. Αυτό κάνουν οι Αξιωματικοί.

talws.334m είπε...

Καθαρά προσωπικό σχόλιο: Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ είναι ΠΟΛΕΜΙΚΗ και ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ. Όποιος θέλει να κάνει πολιτική να μην κάνει τον κόπο να μπαίνει στο στράτευμα! Είτε μας αρέσει είτε όχι ο στρατός δεν λειτουργεί δημοκρατικά. Τέτοιες παραβιάσεις κόβονται καθαρά στρατιωτικά ΜΑΧΑΙΡΙ!