Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα Μάχης (UCAV) για την ΠΑ


Στα πλαίσια των ΕΜΠΑΕ η ΠΑ εκφράζει απαίτηση για Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ/UAV) αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου, UAV Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) για καταστολή εχθρικής αεράμυνας (SEAD) καθώς και για Μη- Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα Μάχης (UCAV).
Κατ΄αρχάς στο συγκεκριμένο τομέα, προτεραιότητα θα δοθεί στην περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού UAV "Πήγασος ΙΙ" (κυρίως στα ηλεκτρονικά συστήματα) για αποστολές ηλεκτρονικής αναγνώρισης και όχι μόνο. Το πρόγραμμα απόκτησης UCAV ύψους €100 εκατ. θα λάβει σάρκα και οστά την επόμενη δεκαετία καθώς παγκοσμίως επικρατεί αβεβαιότητα και απαιτείται πολυετή ωρίμανση τόσο των τεχνολογιών όσο και της επιχειρησιακής τους δράσης. Το UCAV nEUROn στο οποίο μετέχει και η Ελλάδα μέσω της ΕΑΒ αποτελεί πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας, για το οποίο δε προβλέπεται φάση παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι στις 18/05/2005 υπεγράφη σύμβαση συνεργασίας μεταξύ ΕΑΒ και Dassault Aviation για την ανάπτυξη του nEUROn στα πλαίσια της κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχουν Γαλλία, Σουηδία ( SAAB), Ιταλία (Alenia), Ισπανία (CASA ) και Ελβετία (RUAG). Το αναπτυξιακό αυτό πρόγραμμα διάρκειας 6 ετών χαρακτηρίζεται από υψηλή τεχνολογία, η οποία θα διαμορφώσει και τις μελλοντικές εξελίξεις στον χώρο της άμυνας και της αεροδιαστημικής. Το nEUROn διαθέτει χαρακτηριστικά stealth ενώ θεωρητικά μπορεί να μεταφέρει οπλικό φορτίο σε εσωτερικές αποθήκες μεγέθους βομβών Mk82.

Sources: www.strategy-geopolitics.blogspot.com

1 σχόλιο:

CoStef είπε...

Το μέλλον είναι σίγουρα εδώ. Ο χειριστής με την πολύχρονη και εξαιρετικά δαπανηρή εκπαίδευση είναι πολύ πολύτιμος για να μπει μέσα στο μελλοντικό υπεραεροπλάνο που κινείται πλέον και έξω από τα φυσικά του όρια, και να διεισδύσει σε εχθρικό περιβάλλον.
Μαζί με τον χειριστή θα τελειώσει και η εποχή των πεπερασμένων σε αριθμό αεροπορικών δυνάμεων. Τα UCAV's θα μπορούν να παράγονται μαζικά και η αεροπορική ισχύς να μην μειώνεται με τις καταρρίψεις όπως γίνεται σήμερα.