Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Αντικατάσταση Mirage 2000 με Rafale










Μέσα στην γαλλική πρόταση για το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Π.Α. υπάρχει και το ενδεχόμενο αντικατάστασης των 45 Mirage 2000 και Mirage 2000_5 της 331 ΜΠΚ και της 332 ΜΠΚ με Rafale (μάλλον όμως λιγότερα από 45 λόγω κόστους). Αυτό θα γίνει πραγματικότητα αν η Ελλάδα παραδώσει στην Γαλλία τα 45 Mirage 2000 και Mirage 2000_5 και πληρώσει την διαφορά χρημάτων με τα Rafale. Ο
Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος δήλωσε στην "Απογευματινή", 12/07/2008 ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αεροσκαφών της Π.Α. και η "πρόταση Σαρκοζί" μειώνει τον αριθμό αεροσκαφών στην 114 Π.Μ. (Τανάγρα). Από την άλλη τα α/φη Rafale είναι μαχητικά 5ης γενιάς και θα ήταν οπωσδήποτε χρήσιμα στην Π.Α. μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ύποπτο μου φαίνεται αυτό.Τι τα θέλουν πίσω τα μιράζ? Τα χρειάζονται? Γιατί αν έχουν σκοπό να τα πουλήσουν μπορούμε κι εμείς νομίζω (με την άδειά τους).

Αλλά δεν νομίζω να θέλαμε*

Πάντως επίσης ύποπτο είναι που η Ινδική αεροπορία ζητάει τώρα(!!!) μιράζ αντί ραφάλ (Η Ινδια έχει αεροπλανοφόρο)και άκουσα δικαιολογία από Ινδό σε φόρουμ με βάση την οποία "έχουν SU-30 και MIG 29 για την δουλειά του Ραφάλ και θέλουν ένα μικρό και φθηνό!?, αεροσκάφος για αναχαίτιση.

Θα υποστήριζα τα Grippen πάντως γιατί είναι:
1.φθηνά για 4,5 γενιάς (αγορά/συντήρηση) άρα μπορούμε να πάρουμε αρκετά
2.ευκολο- και γρήγορο-συντήρητα,
3. επιχειρούν χωρίς υποδομές (αεροπορικός-ανταρτοπόλεμος)
4. Είναι πιστοποιημένα για scalp EG, MICA, AMRAAM
5. Έχουν πολύ καλή ακτίνα δράσης, είναι ελαφρά, supercruise ability, υπερηχητικά σε κάθε ύψος
6. ΓΕΝΙΚΑ Καλύτερα και από μιράζ και από f-16 καινούργια και φθηνά, ότι πρέπει για Π.Α

7...Ειδικά σε συνδυασμό με 40 flankers - spare engines- [BVR Fire forget 80 km Mach 5& anti ship] αμέσου παράδοσης και ανάληψης καθηκόντων με Ρώσους πιλότους.

Ότι και να πάρουμε μεταξύ Rafale, Typhoon, Grippen καλό είναι αλλά να είναι καμιά εξηνταριά και πάνω για αρχή.

*Αυτή τη στιγμή η απόλυτη υπεροχή μας στην Π.Α έναντι των Τούρκων είναι τα Μ-2000-5 Μκ2 με Scalp EG και MICA, καθώς και Super 530D, και Exocet (μέχρι να πάρουν τα Harpoon τουλάχιστον).



ΕΙΝ