Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Πρώτη επιχειρησιακή συνεργασία ΑΣΕΠΕ ERIEYE και F-16 Block52+ Advanced μέσω Link-16

Σύμφωνα με το "defencenet.gr" πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή συνεργασίας των νεοπαραληφθέντων αεροσκαφών F-16C Block 52+ Advanced της 335 Μοίρας "Τίγρης" με ένα Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Erieye EMB-145H Erieye της 380 Μοίρας "Ουρανός" μέσω του συστήματος ζεύξης δεδομένων Link-16, καθιστώντας πλέον ικανή την Πολεμική Αεροπορία να διεξάγει δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις. Η πτήση κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η επιχειρησιακή δοκιμή κράτησε 60 λεπτά.
Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κοινή επιχειρησιακή δράση δύο βασικών συστημάτων της ΠΑ με το Link-16, το πλέον εξελιγμένο δυτικό σύστημα μεταφοράς δεδομένων, τόσο σε ότι αφορά, τον όγκο και την ταχύτητα μεταφοράς των δεδομένων, όσο και την αντοχή του σε αντίμετρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ, μόνο τα νεοπαραληφθέντα F-16C/D Βlock 52+ Advanced διαθέτουν ενσωματωμένο τερματικό MIDS-LVT (MIDS Low Volume Terminal) με ικανότητα επικοινωνίας μέσω Link-16.
Υπενθυμίζεται ότι για την αρχική πιστοποίηση σε επιχειρησιακές συνθήκες του Link-16 του ΑΣΕΠΕ Erieye EMB-145H είχε χρησιμοποιηθεί μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Άφιξη νέων αεροσκαφών

Χθες προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Αράξου τέσσερα ακόμη αεροσκάφη F-16C/D Block52+ Advanced (δύο μονοθέσια και δύο διθέσια) και
ο συνολικός αριθμός των αεροσκαφών που έχουν παραδοθεί, ανέρχεται πλέον στα 21 αεροσκάφη. Από αυτά 6 είναι F-16D (διθέσια) και 15 F-16C (μονοθέσια). Για την συμπλήρωση των 30 αεροσκαφών της παραγγελίας αναμένονται για παραλαβή ακόμη 9 αεροσκάφη (4 F-16D και 5 F-16C), τα οποία θα επιχειρούν αρχικά με την 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης, αν και υπάρχουν σκέψεις για τη δημιούργια και δεύτερης Μοίρας, με την ενεργοποίηση της 334Μ ή της 342Μ.

Πηγή: http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: