Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Eκπαίδευση στον εναέριο ανεφοδιασμό για 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας


Σύμφωνα με το "Defencenet.gr", συνολικά 32 μαχητικά F-16C/D όλων των εκδόσεων από διάφορες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας εκπαιδεύθηκαν σε αποστολές βαθιάς διείσδυσης προς επίτευξη προσβολών μακρού πλήγματος με εναέριο ανεφοδιασμό, στις 20 Οκτωβρίου.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή τεσσάρων από τα 17 νεοπαραληφθέντα μέχρι σήμερα F-16 Block 52+ Advanced της 335 Μοίρας που εδρεύει στην αεροπορική βάση Αράξου.
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν και την πρώτη εναέρια λήψη καυσίμου πάνω από το Ιόνιο από αεροσκάφος KC-135 της 351 Μοίρας Εναέριου Ανεφοδιασμού (351st Air Refueling Squadron) της USAFE.
Η άσκηση διεξήχθη σε δύο κύματα: Ένα απογευματινό από τις 05:00 έως και τις 06:30 και ένα βραδυνό, γεγονός που καταδεικνύει την ετοιμότητα των πληρωμάτων της ΠΑ, σε μια δύσκολη αποστολή όπως είναι ο νυκτερινός εναέριος ανεφοδιασμός. Οι ασκήσεις περιλάμβαναν κανονική επαφή με το KC-135 και λήψη περιορισμένης ποσότητας καυσίμου περί τις 500 λίβρες καθώς ο κύριος σκοπός ήταν η εκπαίδευση.
Επισημαίνεται το γεγονός ότι αν και η πρώτη πτήση των Ελλήνων χειριστών με διθέσιo F-16D Block52+ Advanced πραγματοποιήθηκε μόλις στις 18 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά ήταν έτοιμοι να εκτελέσουν τον πρώτο εναέριο ανεφοδιασμό, επιβραβεύοντας τις κοπιώδεις προσπάθειες του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού να καταστήσουν πλήρως επιχειρησιακή τη Μοίρα σε χρόνο ρεκόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: