Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Άφιξη των πρώτων διθέσιων Advanced F-16D Bkock52+

Όπως αναφέρει η "Aπογευματινή", στις 2 Οκτωβρίου έφτασαν στην αεροπορική βάση του Αράξου, στην 116 Πτέρυγα Μάχης, τα τέσσερα πρώτα διθέσια F-16D Block.52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας, που διαθέτουν πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες και αναμένεται να αναβαθμίσουν κατακόρυφα την εκπαίδευση του προσωπικού της ιστορικής 335 Μοίρας σε προκεχωρημένες τακτικές μάχης.
Τα αεροσκάφη αυτά καθυστέρησαν να έλθουν κατά λίγους μήνες εξαιτίας ενός μικρού τεχνικού προβλήματος που εντοπίστηκε στη διάρκεια των τελικών δοκιμών στις ΗΠΑ πριν από το ταξίδι τους μεταφοράς στην Ελλάδα και είχε αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έρχονται κανονικά το μονοθέσια μαχητικά τύπου «C», που δεν παρουσίαζαν το πρόβλημα, και όχι και τα διθέσια, όπως ήταν προγραμματισμένο. Έτσι λοιπόν κατά τη μηνιαία μεταφορά της τετράδας του Οκτωβρίου το σύνολο των αεροσκαφών αυτών ήταν διθέσια, με αποτέλεσμα τώρα στην 116 Π.Μ.να έχουν φτάσει 13 μονοθέσια και τα τέσσερα διθέσια F-16D Block.52+ Advanced της εταιρείας Lockheed Martin. Όπως δήλωσε στην «Α» ο διοικητής της μονάδας Σμήναρχος (Ι) Κώστας Βούζιος, «η άφιξη των τεσσάρων αυτών διθέσιων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα μονοθέσια αναμένεται να μας λύσει τα χέρια στο θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού σε προκεχωρημένες τεχνικές μάχης, που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, όπου στέλναμε τους πιλότους προκειμένου να κάνουν στα εκεί διθέσια την εκπαίδευση που πρέπει και να βγουν έτσι διαθέσιμοι».
Όπως προελέχθη, όλα τα F-16, στην παρούσα φάση, εντάσσονται στην ιστορική 335 Μοίρα της Π.Α., της πρώτης χρονολογικά πολεμικής Μοίρας της νεότερης Π.Α., που συγκροτήθηκε στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, το 1942, στη Μέση Ανατολή και εξοπλίστηκε τότε με βρετανικά μαχητικά τύπου Χαρικέιν και φέρει ως κωδικό κλήσης τη λέξη «τίγρης», εξ ου και το χαρακτηριστικό (διακριτικό) βάψιμο των μαχητικών της αεροσκαφών. Σημειώνεται ότι τα προαναφερθέντα αεροσκάφη ανήκουν στην τελευταία παρτίδα των 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16D Block.52+ Advanced του προγράμματος «Peace Xenia IV», που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος μέχρι την άνοιξη του 2010. Τότε τα 30 αυτά αεροσκάφη θα αποτελούν τη δύναμη δύο πολεμικών μοιρών της Π.Α., ενώ αναμένεται μέχρι τότε να έχει ενεργοποιηθεί και μια εκπαιδευτική μοίρα για όλα τα μαχητικά αεροσκάφη F16C/D, όλων των εκδόσεων Block.30/50/52+/52+Adv.

Πηγή: http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: