Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Παράθυρο ευκαιρίας για την απόκτηση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού


Επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της αξιοποίησης των τεσσάρων Airbus Α-340 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Πoλεμική Αεροπορία είτε με την μετατροπή τους σε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού είτε με την ανταλλαγή τους με αεροσκάφη μικρότερου μεγέθους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, "οι αρχικοί υπολογισμοί αναφέρουν ότι οι εργασίες μετατροπής, η ολοκλήρωση και η πιστοποίηση, εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν στο σύνολό τους στην ΕΑΒ, κοστίζουν ανά αεροσκάφος το 1/6 από αυτό που θα στοίχιζε ένα καινούριο A330 MRTT".
Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΜΠΑΕ 2006-2010 βρισκόταν δυστυχώς σε χαμηλή προτεραιότητα, η απαίτηση της ΠΑ για 4 αεροσκάφη Eναέριου Ανεφοδιασμού Καυσίμου (ΑΑR), την ίδια ώρα που η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΗΚ) έχει αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα στο τομέα αυτό καθώς διαθέτει 7 KC-135R (με μεταφορική ικανότητα καυσίμων 110 τόνων και ακτίνα δράσης 5.500 km).

H απόκτηση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού από την Πολεμική Αεροπορία θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος της ελληνικής πολεμικής μηχανής εξουδετερώνοντας σημαντικές δυνατότητες της ΤΗΚ. Αυτό συνεπάγεται μια σειρά τακτικών πλεονεκτημάτων, όπως:
1. Εξασφάλιση της από αέρος υποστήριξης των ελληνοκυπριακών δυνάμεων και εξασφάλιση των οδών επικοινωνίας τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα (αεροπορική προστασία ναυτικών δυνάμεων με κατεύθυνση την Κύπρο).
2. Δυνατότητα βαθιάς διείσδυσης χωρίς σχεδιαστικούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά της "διαδρομές εισόδου" στην εχθρική ενδοχώρα. Δημιουργείται έτσι ένα τεράστιο μέτωπο επιτήρησης για την ΤΗΚ η οποία θα πρέπει να διαθέσει σημαντικό αριθμό αεροσκαφών για προστασία ζωτικών στόχων. Επιπλέον θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς μεγαλύτερου φορτίου από τα αεροσκάφη κρούσης.
3. Αύξηση δυνατοτήτων CAP με σχετικά μικρούς αριθμούς μαχητικών και αποδέσμευση α/φών για άλλες αποστολές.
4. Διατήρηση μεγίστου αριθμού αεροσκαφών στον αέρα κατά τις κρίσιμες ώρες μιας κρίσης ή στην περίπτωση σύρραξης.


Πηγή: http://strategy-geopolitics4.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: