Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

«Noble Archer» σήμερα έπειτα από δύο αναβολές


Υστερα από δύο αναβολές που είχε προκαλέσει η παρέμβαση της Τουρκίας, έχει προγραμματισθεί για σήμερα η διεξαγωγή της νατοϊκής άσκησης «Νoble Αrcher» («Τολμηρός Τοξότης») στο Αιγαίο, περιλαμβάνοντας στον σχεδιασμό και τον Αϊ-Στράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΝΑΤΟ και ο ίδιος ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Saceur) στρατηγός, Τζον Γκράντοκ, έχουν εγκρίνει τον σχεδιασμό της άσκησης που έχει υποβάλει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ και έχει δοθεί το πράσινο φως για τη συμμετοχή στην άσκηση του νατοϊκού ΑWΑCS.

Τον συντονισμό των επαφών με τον Saceur είχε το διάστημα αυτό ο ΥΕΘΑ Ευ. Μεϊμαράκης, ο ΑΓΕΕΘΑ Δ. Γράψας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στο ΝΑΤΟ πρέσβης Θ. Σταματόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε από αμερικανικής πλευράς διακριτική παρέμβαση (για λογαριασμό της Αγκυρας) για νέα αναβολή της άσκησης, κάτι που δεν έγινε δεκτό, ενώ μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχε υπάρξει παρέμβαση της Αγκυρας σε νατοϊκό επίπεδο ώστε να ματαιωθεί η άσκηση..

Η άσκηση, που είναι μικρής κλίμακας και προβλέπει τη συμμετοχή μέχρι επτά ελληνικών αεροσκαφών και του νατοϊκού AWACS, είχε αναβληθεί λόγω τουρκικής παρέμβασης που υποστήριζε ότι ο Αϊ-Στράτης είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή, βάσει των Συνθηκών, την πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2007, όπου τότε επισήμως αποδόθηκε στην... κακοκαιρία και τη δεύτερη την άνοιξη του 2008 που τότε εφευρέθηκε η δικαιολογία της έλλειψης διαθέσιμου... Awacs.

Η αμφισβήτηση του καθεστώτος του Αϊ-Στράτη δεν γίνεται συμπτωματικά, καθώς το νησί δεσπόζει στο κέντρο του Αιγαίου πάνω στον 25ο μεσημβρινό, που αποτελεί το όριο της πάγιας διεκδίκησης της Τουρκίας για επιχειρησιακή συνδιοίκηση του Αιγαίου.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην αντίδραση της τουρκικής πλευράς, η οποία μπορεί να είναι καταρχήν ικανοποιημένη από τις εξελίξεις στην Ε.Ε. σχετικά με την συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε., αλλά ουδόλως έχει εγκαταλείψει τη διεκδίκησή της να καθιερώσει και εντός του ΝΑΤΟ «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.
Ελληνικές πήγες, πάντως, ανέμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αρκετή ανησυχία τη σημερινή ημέρα, καθώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί ακόμη και «θερμή» αντίδραση της τουρκικής πλευράς.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ

Sources: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=2028771

Δεν υπάρχουν σχόλια: