Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

ΝΜΑ: έμφαση στις αποστολές αέρος-εδάφους


Στις 25 Αυγούστου αναμένεται η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) για να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια του ΝΜΑ ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων αεροσκαφών. Η ΠΑ προσανατολίζεται σε πρώτη φάση στη προμήθεια 40 αεροσκαφών νέας γενιάς, με βασική απαίτηση διθέσιας έκδοσης -επιπλέον της βασικής μονοθέσιας- και ολοκλήρωσης παραδόσεων μέχρι το 2015, αποκλείοντας ουσιαστικά το Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης (JSF) F-35 Lightning II.
Το ΝΜΑ θα πρέπει να καλύπτει ευρύ φάσμα αποστολών με έμφαση τις αποστολές αέρος-εδάφους (αναπληρώνοντας το κενό από την απόσυρση των Α-7Ε στις αρχές τις επόμενης δεκαετίας). Βασική απαίτηση είναι η ύπαρξη κάσκας στοχοποίησης ανάλογης της JHMCS καθώς και η δυνατότητα χρήσης των
οπλικών συστημάτων που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία στη ΠΑ.
Από επιχειρησιακής πλευράς η σημαντικότερη κατηγορία επιθυμητών κριτηρίων είναι η ύπαρξη ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης τεχνολογίας AESA, σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16, σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου και η μεγάλη μεταφορική ικανότητα οπλικών συστημάτων, στοιχείων απαιραίτητων για τη δημιουργία ενός δικτυοκεντρικού μηχανισμού αεροπορικής υπεροχής και κρούσεως. Συνολικά, εκτός από το κόστος αγοράς και συντήρησης, στην τελική βαθμολογία θα συνυπολογιστούν η αξιολόγηση 317 τεχνικών και επιχειρησιακών κριτηρίων, η εγχώρια προστιθέμενη αξία, η συμπαραγωγή στην Ελλάδα, η προσφορά αντισταθμιστικών και ο τρόπος χρηματοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι υποψήφια αεροσκάφη είναι:
- το
Eurofighter Tranche 3 (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία)
- το
Rafale F3/F4 (Γαλλία)
- το JAS-39E/F Gripen NG (Σουηδία)
- το Sukhoi Su-35 (Ρωσία)
- το F-16 Βlock 52+ Advanced ακόμα και η
έκδοση Βlock 60 και
- το
F/A-18E/F Super Hornet (ΗΠΑ)
Οι εταιρείες έχουν παρουσιάσει τα τεχνικά-επιχειρησιακά χαρακτηριστικά και έχουν δώσει αρχικές αλλά ανεπίσημες τιμές αγοράς.
Διαβάστε ολόκληρο το πίνακα κριτηρίων του ΝΜΑ


Sources: www.strategy-geopolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: