Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Πρωτοφανής κοινοτική παρέμβαση σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας


Με κατακόρυφη πτώση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας απειλούνται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ) μετά τη πρωτοφανή παρέμβαση ακόμη και σε θέματα που άπτονται του πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας από ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα για να ξεσκονίσουν τις λεπτομέρειες του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).
Κλιμάκιο της Ε.Ε. με επικεφαλής το
διευθυντή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Επιτροπής Jürgen Kreger επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, ζήτησε μεταξύ άλλων από τους υπουργικούς συμβούλους να μάθει για την επικαιροποίηση του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ανάπτυξης Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) 2006-2010, για τη διαδικασία για την έγκριση του επόμενου ΕΜΠΑΕ 2011-2015 και για το κλείσιμο στρατοπέδων, απαιτώντας μείωση λειτουργικού κόστους κατά 12%, ακόμη και επανεξέταση της συμμετοχής σε διεθνείς και ειρηνευτικές αποστολές. Συζήτησαν επίσης και το θέμα της νέας Δομής Δυνάμεων, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ηγεσίας του ΥΕΘΑ, η μορφή της οποίας θα επηρεάσει και τις μελλοντικές προμήθειες.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ότι η εθνική κυριαρχία απειλείται από τo δημοσιονομικό χρέος. Mήπως ήρθε η ώρα να περάσει και η Ελλάδα στην αντεπίθεση; Η στάση της Μ. Βρετανίας στο Κυπριακό και οι χειρισμοί της σουηδικής προεδρίας το περασμένο εξάμηνο δε θα έπρεπε να σημάνουν τον αμέσο και άτυπο αποκλεισμό των εταιριών τους από προμήθειες του Δημοσίου; Ο ανθελληνισμός του Σουηδού ΥΠΕΞ Carl Bildt δε θα έπρεπε να συνεπάγεται άμεσο αποκλεισμό του Gripen της Saab από το πρόγραμμα Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας; Για να μη μιλήσουμε για τις γερμανικές αποζημιώσεις και τα νέα υπερσύγχρονα υποβρύχια που παραχώρησε δωρεάν το Βερολίνο στο Ισραήλ και στεναχωρήσουμε το φίλτατο Γερμανό τεχνοκράτηJürgen Kreger...

Δεν υπάρχουν σχόλια: