Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Επιχειρησιακή στους Scalp-EG η 331 Μοίρα Παντός Καιρού


Ανατροπή των στρατηγικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου επιφέρει η ουσιαστική επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας στη χρήση του υποστρατηγικού βλήματος πλεύσης (cruise), τύπου SCALP-NG, με εμβέλεια 250km (αν και το έγκυρο Jane's του αποδίδει υπερδιπλάσια ακτίνα).
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Απογευματινή", την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου το προσωπικό της 331 Μοίρας Παντός Καιρού «Θησέας», που επιχειρεί με μαχητικά αεροσκάφη Μirage 2000-5 Mk2 από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, κατέστησαν τη Μοίρα τους πλήρως επιχειρησιακή στο βλήμα SCALP-NG της γαλλικής MBDA. Πλέον, τόσο οι ιπτάμενοι όσο και οι τεχνικοί της Μοίρας πέρασαν με απόλυτη επιτυχία το συμβατικό επίπεδο εκπαιδεύσεως SEG-52 και τώρα είναι ετοιμοπόλεμοι (combat ready).
Το τι πραγματικά σημαίνει στην ισορροπία του Αιγαίου η απόκτηση από την Ελλάδα του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος είναι σε άμεση συνάρτηση με το λυσσώδη αγώνα των Τούρκων, από το 2000, οπότε η χώρα μας ανακοίνωσε την απόκτησή του, να μην το αποκτήσουμε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το SCALP-NG, που φέρεται και βάλλεται μόνο από τα αεροσκάφη Μirage 2000-5 Mk2, που διαθέτει η ΠΑ καθώς και τα Αερομεταφερόμενα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου τύπου EMB-145Η Erieye της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ, η ΠΑ αποκτά ένα τρομερό δίδυμο πολλαπλασιαστών ισχύων για το Αιγαίο, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: