Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Η νέα Ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων


Mε έκτακτη σύγκλισή του, το ΚΥΣΕΑ επέλεξε τον Αντιπτέραρχο (Ι) Ιωάννη Γιάγκο ως νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για τον πλέον ικανό ηγέτη που πέρασε εδώ και πολλά χρόνια από την θέση του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επίσης για την θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού επέλεξε τον Αντιστράτηγο (ΠΖ) Φράγκο Φραγκούλη, μέχρι σήμερα Γενικό Επιθεωρητή Στρατού (ΓΕΠΣ), άριστο γνώστη των τουρκικών θεμάτων, με άρτια επιτελική ικανότητα και ιδιαίτερα δημοφιλούς στις τάξεις του Στρατεύματος.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά το ΚΥΣΕΑ ευχαρίστησε τον απερχόμενο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Γράψα απονέμοντάς του το τίτλο του επιτίμου Α/ΓΕΕΘΑ, ενώ αποστρατεύεται και ο μέχρι σήμερα Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Βούλγαρης. Για την θέση του Α/ΓΕΑ επιλέχθηκε ο, χαμηλών τόνων, αλλά ικανός αξιωματικός, μέχρι σήμερα Αρχηγός ΑΤΑ, Αντιπτέραρχος Βασίλης Κλόκοζας. Νέος επικεφαλής του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και διοικητής του CAOC-7 αναλαμβάνει ο Αντιπτέραρχος Ι. Πατσαντάρας, προερχόμενος από την ΔΑΥ.

Βιογραφικό Α/ΓΕΕΘΑ
Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1951. Εισήλθε στη σχολή Ικάρων το 1970 και μετά την αποφοίτησή του το 1974 ως Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος, τοποθετήθηκε στην 117 ΠΜ, ως Ιπτάμενος αεροσκαφών F-4Ε. Από το 1974 μέχρι το 1991 συμπλήρωσε πάνω από 3000 ώρες πτήσης, σε αεροσκάφη F-4 Ε και F-16C/D, έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο.
Ο Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος υπηρέτησε σε διάφορες Επιτελικές θέσεις, μεταξύ των οποίων ως Επιτελής στο SHAPE, Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητής του CAOC7 και από τον Ιανουαρίο 2007 ως Α/ΓΕΑ, έχοντας να επιδείξει πολύπλευρο και σημαντικό έργο.

Βιογραφικό Α/ΓΕΣ
O Αντιστράτηγος (ΠΖ) Φραγκούλης Φράγκος γεννήθηκε το 1951 στην Κομοτηνή. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 1ος το 1970, από την οποία αποφοίτησε 1ος το 1974. Υπηρέτησε επίσης, ως Στρατιωτικός Ακόλουθος από 29 Νοε 1991 έως 16 Σεπ 1994 και ως Ακόλουθος Αμυνας από 15 Ιουλ 1998 έως 30 Ιουν 2001 στην Ελληνική Πρεσβεία στην Aγκυρα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και του NATO DEFENCE COLLEGE (NADEFCOL). Το 2003 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντού Πολιτικής Σχεδίων και Εκμετάλλευσης στο ΓΕΕΘΑ. Το 2004 προήχθη σε Υποστράτηγο και ανέλαβε τα ηνία της νεοσύστατης Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (ΔΔΣΠ). Το 2006 ανέλαβε τη Διοίκηση της XVI M/Κ ΜΠ. Το 2007 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και ανέλαβε τη Διοίκηση του νευραλγικού Β' Σώματος Στρατού (στο οποίο υπάγεται ως γνωστόν η 1η Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών, η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών και η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία). Το 2008 ανέλαβε τη Διοίκηση της 1ης Στρατιάς ενώ το 2009 ανέλαβε Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (ΓΕΠΣ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: