Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2009

Κι αλλη φιλολογία για τους εξοπλισμούς.


Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ
Μετά το φλερτ με το Παρίσι, αναβιώνει η παλιά αγάπη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τα πολλά ερωτικά νεύματα προς τη Γερμανία!
Σμήνος αμερικανικών F-16Η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να ενισχύσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ προσφέροντας διαπιστευτήρια «νομιμοφροσύνης» μέσω μιας νέας αγοράς αεροσκαφών.Σημείο-κλειδί για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα θα είναι η επίσκεψη που θέλει να πραγματοποιήσει ο Κ. Καραμανλής στην Ουάσιγκτον το Μάρτιο. Ενα ραντεβού με τον Μπ. Ομπάμα αποτελεί προτεραιότητα για το Μαξίμου και γι' αυτό διεξάγεται ήδη πυρετός διαβουλεύσεων με τη συμμετοχή λόμπι, εντός και εκτός Ελλάδας, από τα οποία δεν λείπουν και όσοι ασχολούνται με τις πωλήσεις όπλων. Ακριβές υποσχέσειςΣτο αμερικανικό λόμπι ήδη καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες για την αγορά περίπου 40 αεροσκαφών. Με οικονομικά κριτήρια προηγείται το F-16, το F-18 μπαίνει σφήνα με προσδοκίες, ενώ το F-35 (θα παράγεται μετά το 2015) εξακολουθεί να αποτελεί ακριβή πλην όμως «στρατηγική» επιλογή,εφόσον προγραμματίζει να αγοράσει 100 η Τουρκία.
Tα γερμανικά μαχητικά τύπου «Eurofighter»* Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η κυρίαρχη εισήγηση θέλει να αγοράζουμε τώρα 10-20 F-16 (με κόστος 1,2 δισ.) ως βραχυπρόθεσμη λύση για την αντικατάσταση μέρους του στόλου, που θα αποσυρθεί. * Ταυτόχρονα, να ξεκινήσουν συζητήσεις για την είσοδο της Ελλάδας στην ομάδα των χωρών, που θα μετέχει στο πρόγραμμα του F-35. * Στο μεσοδιάστημα η Πολεμική Αεροπορία θα ενισχυθεί με γερμανικά «Γιουροφάιτερ». (Ανακοινώσεις, πάντως, για το F-35 δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα, καθώς θα προηγηθεί, το καλοκαίρι, επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, όπως γίνεται σε τακτά διαστήματα).* Τα ευρωπαϊκά «Γιουροφάιτερ» (με κυρίαρχη παραγωγό χώρα τη Γερμανία) προκρίνονται ως «ενδιάμεση λύση» μεταξύ των F-16 (που θα αγοραστούν τώρα) και F-35 (που αναμένονται μετά το 2015). Ο διάδοχος του «Μιράζ»Υστερα, μάλιστα από την απόρριψη ως ασύμφορης της πρότασης των Γάλλων να αντικατασταθούν τα «Μιράζ» με «Ραφάλ», το «Γιουροφάιτερ» προβάλλει ως η πλατφόρμα που θα αντικαταστήσει το σημερινό στόλο των «Μιράζ».Ο σχεδιασμός θα προβλέπει μάλλον την προμήθεια 20 αεροσκαφών (και άλλων 20 ως προαίρεση), που θα κοστίσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ.* Προς το παρόν, πάντως, οι Γερμανοί δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Οχι μόνο από την ακύρωση της διακρατικής προμήθειας πυρομαχικών για τα άρματα (θα γίνει με διαγωνισμό), αλλά και για το υποβρύχιο «που γέρνει». * Το υπουργείο έστειλε μήνυμα ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις γιατί -αν και αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές- θεωρεί ότι δεν πληρούνται απολύτως οι συμβατικές υποχρεώσεις στα χαρακτηριστικά του.* Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η έναρξη διαπραγματεύσεων για τις γαλλικές φρεγάτες (4 συν 2 με κόστος άνω των 3 δισ. ευρώ) κινητοποιεί τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για υποκατασκευαστικό έργο.*Τη μερίδα του λέοντος θα λάβουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά η κυβέρνηση θα ήθελε να συμμετέχουν και τα γερμανικών συμφερόντων στο Σκαραμαγκά. Από κοντά μια σειρά από εταιρείες όπως η Thales και η Ιντρακόμ σπεύδουν να λάβουν θέση.* Ερώτημα αποτελεί εάν θα εμπλακεί η ΕΑΒ (στα ηλεκτρονικά) και σε επόμενο στάδιο τα ΕΑΣ για τα πυρομαχικά. Οι διαπραγματεύσεις στην καλύτερη των περιπτώσεων αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον 16 μήνες.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 01/02/2009

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

DEn tin pistevo autin tin malakia.....Hasame tin mpala...pleon episima...GAMO TIN TRELA MU PLAKA MAS KANUN? F-16 F18 kai F35 ??? F-35? Auto itan entelos ektos diagonismu kai tora leme oti ua parume meros sto programma? GAMO TIN ELADA MU GAMO OMFG!!!! PLZ Kapios pite mu oti auto to arthro itan gia plaka plz.....

talws.334m είπε...

Περισσότερο στην διερεύνηση είναι ακόμα το όλο θέμα. Αυτά είναι στιγμιαίες εξελίξεις στο τεράστιο θέμα των εξοπλισμών. Ούτε εγώ θέλω να πιστέψω το συγκεκριμένο θέμα απλά είναι ενημέρωση ως προς τα τρέχοντα ζητήματα ανεξάρτητα με την τελική απόφαση.

Ανώνυμος είπε...

Μεχρι να παρουμε εμεις 4.5 γενιας οι Τουρκοι θα εχουν παρει 5ης......