Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Τον Μάρτιο ξεκινά η παράδοση των 30 F-16


Στις 19 Μαρτίου θα αρχίσει η παράδοση των 30 μαχητικών F-16, στην αγορά των οποίων προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, μέσω διακρατικής συμφωνίας, το 2005. Η συγκεκριμένη παραγγελία για τα 30 F-16 είχε χαρακτηρισθεί ως «ενδιάμεση» αγορά, προκειμένου να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες, που προέκυψαν από την απόφαση να μην προχωρήσει η συμφωνία για αγορά Eurofighter, την οποία είχε προκρίνει το ΚΥΣΕΑ, επί κυβερνήσεως Σημίτη. Η παράδοση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Χθες, μαζί με την ανακοίνωση έναρξης παραλαβής των νέων αεροσκαφών, ο κ. Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος επιχειρηματικών πρωτοβουλιών της Lockheed Martin για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, παρουσίασε τα έργα που έγιναν, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων της αγοράς, στην 116 Πτέρυγα Μάχης, στον Αραξο.
Τα έργα αφορούν πέντε κτίρια, δύο διοικητήρια Μοιρών, δύο υπόστεγα συντήρησης και ένα συνεργείο κινητήρων αεροσκαφών, που θα καλύψουν τις ανάγκες των νέων αεροσκαφών.
Ενώ στην Αθήνα ανακοινώθηκε ότι αρχίζει η παράδοση των 30 F-16, στην Αγκυρα έγινε γνωστό ότι ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αγοράς 30 F-16, η παράδοση των οποίων θα αρχίσει στα μέσα του 2011. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να επισπεύσει τις αποφάσεις της Αθήνας για νέα «αγορά του αιώνα», καθώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε πρόσφατα δηλώσει ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στον σχεδιασμό της, η Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει πίσω, εφόσον δεν προχωρήσει και αυτή εντός του τρέχοντος έτους στην παραγγελία νέων αεροσκαφών.

Η Αθήνα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την παραγγελία νέων πολεμικών αεροσκαφών ως ένα ακόμη όπλο άσκησης της λεγόμενης διπλωματίας των εξοπλισμών. Οι ισορροπίες που θα πρέπει να τηρηθούν είναι δύσκολες. Από γερμανικής πλευράς εκφράζεται δυσαρέσκεια για το ότι δεν προχώρησε η αγορά Eurofighter. Την ίδια στιγμή, από αμερικανικής πλευράς διαμηνύεται ότι θα πρέπει να τηρηθεί το fair play έναντι των αμερικανικών εταιρειών, ενώ και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση για την αγορά νέων αεροσκαφών ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα αμερικανική διοίκηση.

Της Δωρας Aντωνιου

Source: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_27/02/2009_305099

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ti block ine auta ta F-16?

talws.334m είπε...

BLK 52+ Advanced