Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Μεταβίβαση των I-HAWK από τον ΕΣ στη ΠΑ;



Μια εξόχως γραφική κατάσταση αναδεικνύεται μέσα από το θέμα της αντικατάστασης των αντιαεροπορικών συστημάτων μεσαίου βεληνεκούς ΜΙΜ-23Β Improved Hawk, γράφει η ανανεωμένη "
Διπλωματία". Απ' ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει οικονομικώς συμφέρουσα λύση όσον αφορά την ανάγκη αναβάθμισης των βλημάτων τους (σ.σ. λήξη του ορίου ζωής των βλημάτων το 2012), οπότε πολύ σύντομα θα τεθούν εκτός υπηρεσίας. Ευλόγως ανέκυψε το θέμα, κατά πόσον είναι λειτουργικό να διατηρήσει ο Στρατός την αποστολή της αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς. Οπότε άρχισε να συζητάται η μεταβίβαση της αρμοδιότητας αυτής στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει και την υποδομή και τα μέσα διοικήσεως και ελέγχου για να την ασκήσει. Μέχρι εδώ καλά. Όλοι συμφώνησαν για την ορθότητα της προσεγγίσεως. Τα πράγματα άρχισαν να μπερδεύονται όταν ετέθη το ζήτημα ότι αυτός που έχει την αρμοδιότητα, πρέπει να πάρει και τις σχετικές πιστώσεις. Τις οποίες όμως ο Στρατός δεν προτίθεται να παραχωρήσει μαζί με την αρμοδιότητα.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΣ διαθέτει 7 πυροβολαρχίες με 14 τμήματα βολής πρόσφατα εκσυγχρονισμένων ΜΙΜ-23Β I-HAWK. Στο ΕΜΠΑΕ 2011-2015 προβλέπεται η προμήθεια νέων αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: