Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Απ' το Τέξας στον Άραξο!


Το θέμα απόκτησης τεσσάρων διθέσιων αεροσκαφών F-16 παλαιότερου τύπου έθεσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός ΓΕΑ κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αντιπτέραρχος Ι. Γιάγκος μετέβη στο Τέξας για την επίσημη παραλαβή του πρώτου F-16 από τα 30 που παραγγέλθηκαν επί υπουργείας Σπ. Σπηλιωτόπουλου. Ενημερώθηκε για την πορεία εκπαίδευσης των 15 ιπτάμενων αξιωματικών, επισκεπτόμενος την 162 πτέρυγα μαχητικών σε αεροπορική βάση της Αριζόνας, ενώ στις συναντήσεις που είχε τέθηκαν μια σειρά από θέματα:
  • Να συμμετέχουν ελληνικά μαχητικά σε ασκήσεις με τους Αμερικανούς. Ζητήθηκε η Πολεμική Αεροπορία να έχει μόνιμη παρουσία στη «Red Flag», άσκηση στην οποία μετείχαν πρόσφατα για πρώτη φορά με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιτελείς θεωρούν αναγκαία και πολύ χρήσιμη την εκπαίδευση των ελλήνων χειριστών, ειδικά στην αμερικανική άσκηση, που είναι μία από τις πλέον ρεαλιστικές που γίνονται.
  • Προτάθηκε να γίνεται ανταλλαγή προσωπικού μεταξύ των δύο αεροποριών και να εξεταστεί η δυνατότητα να εκπαιδεύονται αμερικανοί χειριστές στην Ελλάδα.
  • Εξετάστηκε η δυνατότητα απόκτησης από την Ελλάδα τεσσάρων διθέσιων F-16 (blk 30), εφόσον είναι διαθέσιμα και αποδεσμεύσιμα από την αμερικανική αεροπορία. Ο τύπος αυτός πλέον δεν παράγεται από την κατασκευάστρια εταιρεία αλλά για την Π.Α. θεωρείται χρήσιμος στην εκπαίδευση.
  • Σε ό,τι αφορά τη νέα παρτίδα F-16 (blk 52 adv.), τα πρώτα τέσσερα αεροσκάφη αναμένεται να φτάσουν στην αεροπορική βάση του Αραξου στα τέλη Μαΐου και σταδιακά θα ολοκληρωθεί η παραλαβή εντός του επόμενου έτους. Συμβαίνει, όμως, το εξής παράδοξο: Οταν παραγγέλθηκαν επί Σπ. Σπηλιωτόπουλου δεν είχε ολοκληρωθεί η παραλαβή από την προηγούμενη παραγγελία επί Γ. Παπαντωνίου. Και η ίδια ιστορία φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται, καθώς στο παρασκήνιο προετοιμάζεται νέα παραγγελία 10 έως 30 F-16 για «αναπλήρωση απωλειών» μέχρι το τέλος του έτους. Αποτέλεσμα; Ο κατακερματισμός των αγορών μαχητικών αεροσκαφών, μάλιστα του ίδιου τύπου, εκτοξεύει συνεχώς το κόστος.
Στο πλαίσιο της τελευταίας αγοράς -μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων- παραδόθηκαν από την κατασκευάστρια εταιρεία διάφορα έργα στην πτέρυγα μάχης στην οποία θα ενταχθούν τα νέα αεροσκάφη. Μεταξύ άλλων κατασκευάστηκαν δύο διοικητήρια πολεμικών μοιρών, δυο υπόστεγα συντήρησης και ένα συνεργείο κινητήρων, που καλύπτουν περί τα 10.000 τ.μ. Συνολικά η Ελλάδα έχει αγοράσει 170 F-16, που αντιστοιχούν στο 4% του στόλου των 4.400 σε 24 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία παραγγελία των ελληνικών F-16 συντηρεί τη συνεχή κούρσα εξοπλισμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι γείτονες και σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ έχουν αγοράσει επίσης 30 F-16 ίδιων δυνατοτήτων.

Του Πασχάλη Κορωναίου

Source: http://archive.enet.gr/online/online_hprint?q=%25D4%25DD%25EE%25E1%25F2&a=&id=39256508

Δεν υπάρχουν σχόλια: