Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Καθηλώθηκε Canadair στη λίμνη των Ιωαννίνων




Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Canadair Cl215 καθηλώθηκε στην επιφάνεια της λίμνης των Ιωαννίνων σήμερα το μεσημέρι...
καθώς την ώρα που προσπαθούσε να, πάρει νερό, έσπασε ο δεξιός πλωτήρας του.
Τα δύο άτομα του πληρώματος του αεροσκάφους, καθώς και ψαράδες της περιοχής που έσπευσαν με τις βάρκες τους, κατάφεραν να σταθεροποιήσουν το αεροσκάφος.
Στην επιχείρηηση, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ειδικά μπαλόνια που φέρει το αεροσκάφος.

Ορκωμοσία νέων Ανθυποσμηναγών της Σχολής Ικάρων


Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011 πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων Ανθυποσμηναγών της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι.

Τα ξίφη στους νέους Ανθυποσμηναγούς επέδωσαν η Αυτού Εξοχότητα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας.

Στην τελετή παρέστησαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, Αστυνομίας, Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών, Ξένες Αντιπροσωπείες, συγγενείς και φίλοι των νέων Ανθυποσμηναγών.

Ορκίστηκαν συνολικά εκατόν τριάντα επτά (137) Ανθυποσμηναγοί από τους οποίους εκατόν οκτώ (108) άνδρες και εννέα (9) γυναίκες από την Ελλάδα, πέντε (5) από την Κύπρο, επτά (7) από την Ιορδανία, τρεις (3) από την Νιγηρία, ένας (1) από τη Λιβύη, ένας (1) από τη Σερβία, δύο (2) από τη Σενεγάλη και ένας (1) από τη Συρία.

Mηχανική βλάβη και όχι εισρόφηση πουλιού το αίτιο της πτώσης του Mirage 2000BGM


Χωρίς να εκδοθεί πόρισμα, αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο θα περάσουν μήνες, εν τούτοις από την πρώτη ματιά που έριξαν οι μηχανικοί της Π.Α, διαψεύστηκε ολόκληρο το "πακέτο φημολογίας" που είχε ακολουθήσει την πτώση του Mirage 2000BGM στη Σάμο, τόσο για τα αίτια της πτώσης, όσο και για το αν μπορεί να ... ξαναχρησιμοποιηθεί. το αεροσκάφος.

Φημολογία με την οποία ουδέποτε ασχολήθηκε το defencenet.gr (αρκεί να ξέρεις κάποια βασικά πράγματα) αλλά κάποιοι από την ΠΑ (;) επέμεναν να διαρρέουν ανυπόστατα πράγματα: Έτσι από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στο αεροσκάφος (δεν εκδόθηκε πόρισμα φυσικά για το ατύχημα γιατί απαιτείται να γίνει ενδελεχής έλεγχος που θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα), κατ'αρχήν επιβεβαιώνεται αυτό ποτ του defencenet.gr είχε γράψει από την αρχή: Το αίτιο της πτώσης ήταν κράτημα κινητήρα κια όχι ... εισρόφηση πουλιού, όπως διέρρευσαν σε κάποιους αδαείς για να καλυφθεί το θέμα των ανταλλακτικών που στερείται η Π.Α.!

Κάτι που έχει απειλοελάχιστες πιθανότητες να συμβεί στο Mirage 2000 γιατί οι κινητήρες προστατεύονται από εξωτερικό κάλυμα στα πλαϊνά της ατράκτου.

Δεύτερον το αεροσκάφος φυσικά και είναι αδύνατον να ξαναχρησιμοποιηθεί για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον το θαλασσινό νερό λειτουργεί ως οξύ που καταστρέφει άμεσα τόσο τις βαθμίδες του κινητήρα, όσο και τα ηλεκτρονικά.Έπειτα βρέθηκε σε αρκετά μεγάλο βάθος, όπου η πίεση ήταν 6 ατμόσφαιρες, αντίθετα με εκείνο της Σκύρου που είχε πίεση σχεδόν ίδια με αυτή την επιφάνειας, αφού έπεσε σε βάθος ελάχιστων μέτρων από την επιφάνεια, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η καταστροφή του αεροσκάφους στο εσωτερικό του.

Μην ξεχνάμε ότι μιλάνε για αεροσκάφος 22 ετών. Οι μηχανικοί της ΠΑ έχουν αρχίσει ήδη να διαλύουν το αεροσκάφος για να διακριβωθεί η ακριβής αιτία και να υπάρξει πόρισμα κάτια που απαιτήσει κάποιους μήνες...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ!!!!!

Ας ελπίσουμε ότι το Mirage θα αντικατασταθεί αν όντως το πρόβλημα ήταν κράτηση κινητήρα.

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Επέτειος αναστολής λειτουργίας της 334 ΜΠΚ




Την Δευτέρα που μας πέρασε συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από την αναστολή λειτουργίας της 334 ΜΠΚ (Μοίρα Παντός Καιρού). Η 334 ΜΠΚ δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1977, εξοπλίστηκε με α/φη Mirage F-1CG και στις 30 Ιουνίου 1977 πήρε την θέση της 335 Μ στην 114 ΠΜ (Τανάγρα) η οποία αναχώρησε για τον Άραξο και την 116 ΠΜ. Τον Ιούλιο του 1989 αναχωρεί για το Ηράκλειο και την 126 ΣΜ από όπου θα επιχειρεί μέχρι την 12η Ιουλίου 2000 που αναστέλεται και η λειτουργία της έχοντας συμπληρώσει 69.580 ώρες πτήσεως εκ των οποίων οι 3.019 σε αναχαιτήσεις. Η 334 ΜΠΚ υπηρέτησε με πάθος και αυτοθυσία την αεροπορική ιδέα και παρά την παραλαβή των πιο σύγχρονων Mirage 2000 στο πρώτο εξάμηνο του 1988 συνέχισε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Η 334 ΜΠΚ και το α/φος Mirage F-1CG θα μείνουν για πάντα στην μνήμη και την καρδιά όσων τα έζησαν και τα υπηρέτησαν.

Η 334 ΜΠΚ ήταν επίσης η πρώτη η οποία "στελέχωσε" την 126 ΣΜ στο αεροδρόμιο Ηρακλέιου ως προκεχωρημένη μονάδα ετοιμότητας.

Ένας πρώην Ιπτάμενος της 334ΜΠΚ εν αποστρατεία πλέον διηγείται.
"Ένα ανοιξιάτικο πρωινό, στις αρχές της δεκαετίας του '80, σημειώθηκε μια ακόμη παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου μεταξύ Λέσβου-Χίου. Από την Τανάγρα απογειώθηκε ένα ζεύγος F-1 της 334 και άρχισε την καταδίωξη για αναχαίτηση. Επειδή τα τουρκικά αφη ήταν τέσσερα, σε λίγο δόθηκε εντολή για απογείωση άλλων δύο. Η καταδίωξη συνεχίστηκε με τα τουρκικά να εξέρχονται στο ύψος της Ρόδου και τα ελληνικά να προσγειώνονται λόγω καυσίμου στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Μετά την προσγείωση ο αρχηγός σχηματισμού δέχθηκε τηλεφώνημα από τον αρχηγό του ΑΤΑ πτέραρχο Χατζήρη με την ερώτηση αν μπορούν να παραμείνουν εκεί για λίγο μια και αυτό εξυπηρετούσε επιχειρησιακά. Η απάντηση ήταν βέβαια θετική και η παραμονή "για λίγο" έγινε 15 ημέρες. Έτσι "άνοιξε" η 126 ΣΜ στο Ηράκλειο ως προκεχωρημένη μονάδα ετοιμότητας."

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

19 χρόνια μετά....


Πριν από 19 χρόνια και 14 ημέρες, την 18η Ιουνίου 1992 ένας ακόμα Ίκαρος μας άφησε. Βυθίστηκε στα νερά του Αιγαίου υπερασπιζόμενος όλους ΕΜΑΣ μόνο και μόνο για να ανέβει ξανά στον ουρανό του και να μας προσέχει από εκεί. Για πάντα... Άλλο ένα όνομα γράφτηκε με χρυσά γράμματα στα νερά και τον ουρανό του Αιγαίου...
Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς

Ακρωτήρι Τρυπητή/Αη Στράτης - Μνημείο εις μνήμην του Νικολάου Σιαλμά με το μοιρόσημο της μονάδας του 342 ΜΠΚ και την φράση "Μολών Λαβέ"

Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια. Απλώς πάρτε ένα λεπτό από την μέρα σας και σκεφτείτε τον. Όσοι ξέχασαν να θυμηθούν και όσοι θυμούνται να μην ξεχάσουν. Νομίζω αυτό αρκεί.

ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΑΜΕ Νίκο! Να μας προσέχεις από εκεί ψηλά!

"Τιμή σ'εκείνους όπου στην ζώην των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλας"