Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

18 χρόνια μετά...

Πριν από 18 χρόνια και 12 ημέρες, την 18η Ιουνίου 1992 ένας ακόμα Ίκαρος μας άφησε. Βυθίστηκε στα νερά του Αιγαίου υπερασπιζόμενος όλους ΕΜΑΣ μόνο και μόνο για να ανέβει ξανά στον ουρανό του και να μας προσέχει από εκεί. Για πάντα... Άλλο ένα όνομα γράφτηκε με χρυσά γράμματα στα νερά και τον ουρανό του Αιγαίου...
Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς

Ακρωτήρι Τρυπητή/Αη Στράτης - Μνημείο εις μνήμην του Νικολάου Σιαλμά με το μοιρόσημο της μονάδας του 342 ΜΠΚ και την φράση "Μολών Λαβέ"

Ίσως δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια. Απλώς πάρτε ένα λεπτό από την μέρα σας και σκεφτείτε τον. Όσοι ξέχασαν να θυμηθούν και όσοι θυμούνται να μην ξεχάσουν. Νομίζω αυτό αρκεί.

ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΑΜΕ Νίκο! Να μας προσέχεις από εκεί ψηλά!

"Τιμή σ'εκείνους όπου στην ζώην των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλας"

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Προμήθεια δύο επιπλέον ελικοπτέρων για τη Πολεμική Αεροπορία


Το ενδέκατο και δωδέκατο ελικόπτερο Super Puma θα παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία το 2011 και 2012 αντίστοιχα, ολοκληρώνοντας ένα κύκλο παραγγελιών που είχε ανοίξει πρακτικά το 1999 και συνεχίστηκε μέσα στην δεκαετία του 2000.Τα δυο ελικόπτερα αποτελούν άσκηση προαίρεσης παλαιότερων παραγγελιών και αντικατάσταση άλλων Super Puma που παραδόθηκαν σε διαμόρφωση Medevac για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2004 το ελληνικό κράτος παρέλαβε δύο ελικόπτερα του τύπου με διαμόρφωση ασθενοφόρου και πλήρη ιατρικό εξοπλισμό για την παροχή βοήθειας των μεταφερόμενων τραυματιών/ ασθενών (αναπνευστικές συσκευές, απινιδωτές, συσκευές αναρρόφησης υγρών, εξωτερικούς βηματοδότες και συστήματα μέτρησης ζωτικών παραμέτρων). Η αγορά των δύο ελικοπτέρων έγινε από την Πολεμική Αεροπορία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, γιατί έτσι μόνο θα μπορούσαν να παραληφθούν άμεσα ενεργοποιώντας προαίρεση που υπήρχε από την παλαιότερη αγορά των Super Puma. Τα κονδύλια για τον εξοπλισμό των δύο ελικοπτέρων - ασθενοφόρων καλύφθηκαν από το Υπουργείο Υγείας το οποίο μάλιστα ανέλαβε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει αργότερα την αγορά δυο ελικοπτέρων για την Πολεμική Αεροπορία. Τα δύο ελικόπτερα εντάχθηκαν στο δυναμικό της 358 Μοίρας Έρευνας -Διάσωσης, μαζί με τα υπόλοιπα 8 του ιδίου τύπου, που χρησιμοποιούνται σε καθήκοντα SAR. Στη συνέχεια όμως και λόγω των μεγάλων αναγκών σε Έρευνα – Διάσωση, ο ιατρικός εξοπλισμός αφαιρέθηκε και αποθηκεύτηκε στην 112 ΠΜ, ενώ τα Super Puma ανέλαβαν καθήκοντα SAR για την ΠΑ. Τα δυο ελικόπτερα που θα παραδοθούν τα δυο επόμενα χρόνια είναι σε ικανοποίηση των αρχικών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: http://www.strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Η 341Μ στο Tactical Leadership Program



Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση Tactical Leadership Program 2010 στην ΑΒ Albacete της Ισπανίας στην οποία έλαβε μέρος η 341Μ, διεξήχθη από 26 Απριλίου έως 21 Μαΐου, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου της ΠΑ.

Σκοπός της είναι η εκπαίδευση των πληρωμάτων σε σύνθετες αεροπορικέςεπιχειρήσεις και η εξάσκηση των Ιπταμένων σ'ένα ευρύ φάσμααεροπορικού πολέμου, τόσο σε αποστολές αέρος-αέρος όσο και αέρος-εδάφους.


Οι συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις περιλάμβαναν αεροσκάφη Rafale, Mirage 2000N και Mirage 2000D τηςΓαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Tornado GR-4 και Hawk T1 της RAF,F-16CJ της USAF, Tornado PA-200και F-4F Phantom II της Luftwaffe, Mirage F1, EF-18 Hornet καιEurofighter της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας.Η 341Μ συμμετείχε με τέσσερα αεροσκάφη(τρία μονοθέσια και ένα διθέσιο) τα οποία ανέλαβαν ρόλουςεχθρικής απεικόνισης, SWEEP, SEAD και OCA.Συμμετείχαν ακόμη μεταφορικά αεροσκάφη, εναέριου ανεφοδιασμού,ηλεκτρονικού πολέμου, ένα Boeing E-3A του ΝΑΤΟ και ορισμένα ελικόπτερα CSAR.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Νέα επίθεση στην 133 Σ.Μ.



Πολύ μεγαλύτερες είναι οι διαστάσεις της εμπρηστικής επίθεσης που έγινε στην 113 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι της Κρήτης, από ό,τι αρχικά είχε διαφανεί: Συγκεκριμένα, στο νοτιοανατολικό άκρο του αεροδρομίου και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από τα αεροσκάφη F-16 Block 52+, ρίχθηκαν 15 βόμβες μολότωφ! Λίγο πριν στην εκ διαμέτρου αντίθετη περιοχή του αεροδρομίου, είχαν ριφθεί δύο μολότωφ, οι οποίες έκαψαν όλη την περιμετρική περιοχή των διαδρόμων προσγείωσης/απογείωσης. Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια, η οποία πιθανόν να μην έχει συμβεί ούτε και κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου την περίοδο 1946-49.