Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Εμπρηστική επίθεση έξω από την 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλλι!



Περίεργη εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα στην 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο πολιορκείτο τις προηγούμενες ημέρες από κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονταν για τον "Καλλικράτη".Σύμφωνα με πληροφορίες από την ασφάλεια του αεροδρομίου, άγνωστοι έριξαν τουλάχιστον δύο βόμβες μολότοφ έξω από την 133η Σμηναρχία Μάχης, με αποτέλεσμα να καούν περίπου 25 τετραγωνικά μέτρα χορτολιβαδικής έκτασης.

Αυτή την ώρα γίνεται ευρεία σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση του Ηρακλείου για την υπόθεση, ενώ των ερευνών προΐσταται εισαγγελέας.

Η ρίψη των αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, σε σχέση με τις διαμαρτυρίες, οδηγεί τις Αρχές σε μία πρώτη εκτίμηση ότι η εμπρηστική επίθεση ενδεχομένως να σχετίζεται με αυτές τις κινητοποιήσεις.

Πηγή: www.defencenet.gr

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Στρατηγική προσβολή με βλήμα cruise SCALP-EG!



Πριν λίγες ώρες σε ένα Αιγαίο γεμάτο από ελληνικά και ισραηλινά, F-16, F-15 και Μirage 2000-5, που ασκούνταν σε διάφορα σενάρια εναέριας μάχης, ολοκληρώθηκε μια, «διαφορετική» από τις συνηθισμένες, επιχείρηση προσβολής στρατηγικού στόχου υψηλής αξίας, στην εχθρική ενδοχώρα με βλήματα cruise SCALP-EG τα οποία εβλήθησαν από μαχητικά Mirage 2000-5 Mk2 της 331Μ από την 114 Π.Μ.

Έχοντας αποκτήσει πολύ πρόσφατα δυνατότητα εκτόξευσης SCALP-EG με την ενσωμάτωση του λογισμικού SEG 52, πετώντας λίγα μέτρα πάνω από την θάλασσα, μέσα στον εχθρικό εναέριο χώρο, το Mirage 2000-5 που βρισκόμασταν, με το πρώτο φως της ημέρας, μακριά από τα βλήματα της εχθρικής αεράμυνας, άφησε «γλυκά» τον πυλώνα άφεσης, με την ταυτόχρονη πυροδότηση του στροβιλοκινητήρα ΤRI 60-30.

Για ένα ταξίδι «πάνω από 250 χλμ μακριά» σε υψόμετρο πρακτικά “tree top level” με στόχο της κεφαλής BROACH των 450 κιλών έναν κρίσιμο στόχο στο εσωτερικό της εχθρικής ενδοχώρας.

Η πρώτη «εκτόξευση» ελληνικού βλήματος cruise με την live κάλυψη και «συμμετοχή» ενός μέσου ενημέρωσης είναι γεγονός.

Πηγή: defencenet.gr

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Σμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Ηλιάκης : 4 χρόνια μετά...



Σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην Κάρπαθο για τον Σμηναγό (Ι) Κωνσταντίνο Ηλιάκη που έχασε την ζωή του πάνω από το Αιγαίο υπερασπιζόμενος όλους ΕΜΑΣ από τους τούρκους εισβολείς στις 23 Μαΐου 2006. Πέρασαν 4 χρόνια από την μαύρη εκείνη μέρα. Ελπίζω κανείς να μην ξέχασε το όνομα ενός ακόμα ΗΡΩΑ του ελληνικού έθνους. Ένα ακόμα όνομα που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στα γαλάζια νερά του Αιγαίου. 4 χρόνια από την ημέρα που ένας ακόμα ΗΡΩΑΣ Ίκαρος ανέβηκε στον ουρανό του Αιγαίου σε μόνιμη πια υπηρεσία.



Ο σμηναγός Κ.Ηλιάκης και ο Νο2 του Υποσμηναγός Π.Κολτσίκογλου κλήθηκαν στις 23/5/06 να αναγνωρίσουν σχηματισμό τουρκικών αεροσκαφών που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Dalaman στα πλαίσια αποστολής αεροφωτογράφησης αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 στην Κρήτη. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα της Τουρκικής αεροπορίας δεν είναι άγνωστη στους ιπτάμενους της ΠΑ καθώς ανα τακτά χρονικά διαστήματα οι Τούρκοι προσπαθούν να εντοπίσουν πιθανές μετασταθμεύσεις των συστοιχιών S-300 που εδρεύουν στην νήσο. Ο σχηματισμός αποτελείτο από ένα RF-4 της 113Filo εφοδιασμένο με σύστημα LOROP και 2 συνοδευτικά F-16 (192 Filo). Η συνάντηση των δύο σχηματισμών έγινε δυτικά της Καρπάθου. Στην προσπάθεια του να προσεγγίσει το RF-4 για να καταγράψει σειριακό αριθμό και τύπο ατρακτιδίων ο Σμηναγός Ηλιάκης παρεμποδίστηκε από το το F-16 του Χαλίλ Ιμπραίμ Οζντεμίρ ο οποίος με κλειστούς ελιγμούς S μερικές δεκάδες μέτρα μπροστά απο το ελληνικό μαχητικό προσπάθησε να το θέσει εντός του κώνου αερίων του κινητήρα του (jetblast), κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και κατάρριψη του.


Jetblast, γνώριμη τακτική των Τούρκων πιλότων στο Αιγαίο. Η ατζαμοσύνη του Οζντεμίρ κατα την εκτέλεση τέτοιου ελιγμού οδήγησε στον θάνατο του Έλληνα πιλότου.

Η συγκεκριμένη τεχνική άρχισε να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια από τους θρασύτατους Τούρκους ιπτάμενους οι οποίοι αρνούνται να αποχωρήσουν από τον ΕΕΧ ακόμα και μετά το εικονικό kill από τους Έλληνες συναδέλφους τους. Σε αυτά τα πλαίσια έχουν κατά καιρούς εφαρμοστεί και άλλα κόλπα όπως εκτόξευση θερμοβολίδων (flares) εναντίον των Έλλήνων αναχαιτιστών, καθαρά εχθρική ενέργεια η οποία σε άλλες περιπτώσεις θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του προπορευόμενου α/φ.

Οι απρόσεκτοι ελιγμοί του Οζντεμίρ είχαν ως αποτέλεσμα την πρόσκρουση του α/φ του στο πρόσθιο μέρος του ελληνικού μαχητικού και τον ακαριαίο θάνατο του Έλληνα χειριστή. Ο ατζαμής πιλότος της 192 Filo διεσώθη από τουρκικό ε/π και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο λίγο μετά το επεισόδιο. Η συγκεκριμένη μοίρα (192 Filo) της αεροπορικής βάσης Παλαιοκάστρου (Balikesir) είναι γνωστό φυτώριο φανατισμού και κατα την διάρκεια των εμπλοκών στο Αιγαίο οι ιαχές στα τουρκικά δεν είναι σπάνιο άκουσμα στις συχνότητες επικοινωνίας. Ενίοτε βέβαια αυτές διακόπτονται απότομα από το "Μιράζ!,Μιράζ!" και λοιπές επικλήσεις στα θεία... Όπως την πρώτη φορά που εκτελέστηκε νυχτερινή αναχαίτηση τουρκικού F-4 Phantom από ελληνικό Mirage F-1CG. Όταν ο Έλληνας χειριστής άναψε τον προβολέα αναχαίτησης του Mirage F-1CG ο τούρκος πιλότος άρχισε να φωνάζει στην συχνότητα κινδύνου "UFO! UFO!". Βεβαίως να μην ξεχνάμε ότι ο Μουσταφά Γιλντιρίμ και ο Ναίλ Ερντογάν ανήκαν και οι δυο στην 192 Μοίρα...

Τον περασμένο Γενάρη ο Τούρκος πιλότος καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 4 ετών από ελληνικό δικαστήριο για τον ΦΟΝΟ του Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, γεγονός που πυροδότησε ακόμα μια επίθεση λάσπης του τουρκικού ΥΠΕΞ προς την χώρα μας. Σε ανακοίνωση τους οι Τούρκοι έκαναν λόγο για «κατευθυνόμενη» δικαιοσύνη και έφθασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι η αερομαχία έγινε εκτός ορίων του FIR Αθηνών (αμφισβητώντας ανοικτά τον ελληνικό εναέριο χώρο) και ότι Τούρκος πιλότος κατεδίωκε το ελληνικό μαχητικό, το οποίο "είχε παραβιάσει το τουρκικό FIR" και να ζητάνε αποζημίωση για το F-16 τους... (Πηγή)

ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΑΜΕ Κώστα! Να μας προσέχεις από εκεί ψηλά!

"Τιμή σ'εκείνους όπου στην ζώην των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλας"


Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Tελετή στο μνημείο του Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο


Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στις 23 Μαΐου 2010 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο «Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη» στη Νήσο Κάρπαθο.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου (Ι) Ιωάννη Γιάγκου και του Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Βασίλειου Κλόκοζα.

Συμπληρώνονται ακριβώς τέσσερα χρόνια από την δολοφονία του Κώστα Ηλιάκη…

Πηγή: www.defencenet.gr

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Εισαγγελέας στην 133ΣΜ

Εξακολουθεί η ένταση στο Καστέλι στην 133 Σμηναρχία Μάχης. Απόψε το βράδυ στην πύλη της 133 Σμηναρχίας Μάχης, την οποία έχουν αποκλείσει κάτοικοι της περιοχής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «Καλλικράτη». έκανε την εμφάνιση του ο Εισαγγελέας Ηρακλείου.

Ο εισαγγελέας ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να απομακρυνθούν, αίτημα που προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών, οι οποίοι άρχισαν να χτυπούν τις καμπάνες, καλώντας τον κόσμο να πάει στο χώρο του αεροδρομίου.

Ο Εισαγγελέας με το Δήμαρχο Καστελίου, Μανόλη Σμυρνάκη, μπήκαν, τελικά, στο χώρο της βάσης, προκειμένου να συζητήσουν και να εκτονωθεί η κατάσταση.

Πηγή: www.defencenet.gr

Προσωπικά δεν γνωρίζω την κατάσταση με το σχέδιο «Καλλικράτης» στην περιοχή και μπορεί οι κάτοικοι να έχουν δίκιο αλλά αυτή σίγουρα δεν είναι η σωστή τακτική για να ακουστούν οι απόψεις τους. Τι δουλειά έχει η 133ΣΜ με το σχέδιο? Ταλαιπωρούν ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να κάνουν με το συγκεκριμένο σχέδιο.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ξεκινά η αεροπορική συνεκπαίδευση Ελλάδας-Ισραήλ



Στην έκδοση ΝΟΤΑΜ για διεξαγωγή κοινών ασκήσεων εναέριου ανεφοδιασμού της Πολεμικής Αεροπορίας με την Ισραηλινή ΠΑ, προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεσμεύοντας περιοχές εντός του FIR Αθηνών.
Οι συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν απο τα τέλη Μαΐου μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, βρίσκονται στο Ιόνιο και Λιβυκό πέλαγος, καθώς και στο Βόρειο Αιγαίο πλησίον της Λήμνου, περιοχή την οποία η Άγκυρα θέλει να παρουσιάζει ως "αποστρατικοποιημένη" σε όλα τα διεθνή φόρα, λόγω της γνωστής αναθεωρητικής ατζέντας της στο Αιγαίο.

Πηγή: http://www.strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Συνδυασμένη επιχείρηση τουρκικών μαχητικών και φρεγατών κατά 4 ελληνικών Mirage 2000-5



Συνδυασμένη αντιαεροπορική επιχείρηση τουρκικών φρεγατών και πακέτου 8 τουρκικών μαχητικών (4 F-16 και 4 F-4E Terminator) και “αναχαίτιση” τεσσάρων ελληνικών Mirage 2000-5 από τουρκικές φρεγάτες είχαμε πριν από λίγες ώρες στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο. Το κρίσιμο στοιχείο φαίνεται ότι είναι το σημείο που έγινε η «αναχαίτιση» από τις φρεγάτες: Το ΓΕΕΘΑ δίνει 18 μίλια νοτιοδυτικά των Αντίψαρων. Προς στιγμήν είχαν υπάρξει πληροφορίες που έδιναν τα ελληνικά αεροσκάφη σε απόσταση 5 μιλίων από τα αντίψαρα, αλλά τελικά αυτές δεν ισχύουν.

Συγκεκριμένα μετά τις 10.00 το πρωί μπήκαν στο Αρχιπέλαγος από την Ανατολή, οκτώ τουρκικά μαχητικά σε ένα πακέτο COMAO. Η είσοδος έγινε μεταξύ Λέσβου και Λήμνου. Προς αναγνώρισή τους έσπευσαν τέσσερα Mirage, δύο από την Τανάγρα και δύο από την Σκύρο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αφού παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αποχώρησαν προς τις βάσεις τους, αλλά τα ελληνικά Mirage, στην επιστροφή τους αντιμετώπισαν τρεις τουρκικές φρεγάτες οι οποίες είχαν «ακροβολιστεί» στο κεντρικό-κεντροδυτικό Αιγαίο υποτίθεται για ανθυποβρυχιακή άσκηση σε μη δεσμευμένη περιοχή και στην συχνότητα κινδύνου διέταξαν τα ελληνικά μαχητικά να δηλώσουν ταυτότητα προορισμό και σκοπό!

Tα Μirage δεν έδωσαν σημασία και προσγειώθηκαν στις βάσεις τους. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε συνδυασμένη αεροναυτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στο Αιγαίο αππό τότε που ξεκίνησαν τέτοιου είδους επιθετικές κινήσεις προ εβδομάδος. Και βέβαια, από την στιγμή που οι πληροφορίες περί κλήσης των ελληνικών μαχητικών έγιναν ενώ βρισκόντουσαν πέντε μίλια από τα Ψαρά, αυτό σηματοδοτεί μία επιπλέον κλιμάκωση...


Πηγή: www.defencenet.gr

Νέο αεροναυτικό επεισόδιο με τουρκική φρεγάτα και ελληνικά F-16



Σε νέα παρενόχληση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών προχώρησε τουρκική φρεγάτα το μεσημέρι, νοτίως της Ικαρίας. Δύο F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία πετούσαν σε πολύ χαμηλό ύψος δέχθηκαν κλήση από τουρκική φρεγάτα κλάσης O.H. Perry, η οποία βρισκόταν 5 ναυτικά μίλια μακριά, προκειμένου να αναφέρουν τις προθέσεις τους. Το περιστατικό συνέβη στις 14.18 ενώ η περιοχή στην οποία έπλεε η φρεγάτα δεν ήταν δεσμευμένη για την τουρκική άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: http://www.strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Έκρυψαν αναχαιτίσεις ελληνικών μαχητικών στον 25ο Μεσημβρινό και τουρκικές "καταγγελίες" στο ΝΑΤΟ!



Αναχαιτίσεις ελληνικών μαχητικών Μirage 2000-5 στις 3 Μαΐου ... νοτιοανατολικά του Άη Στράτη (!), δηλαδή δυτικότερα των νησιών Λέσβου και Χίου «καταγγέλλει» η Άγκυρα στο ΝΑΤΟ, μαζί με ένα μπαράζ "παραβιάσεων" ελληνικών μαχητικών στις 29 και 30 Απριλίου και 4 Μαΐου! Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νάπολη, την έδρα του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου, στις 3 Μαΐου η τουρκική Αεροπορία «αναχαίτισε νοτιοανατολικά του Άη Στράτη μαχητικά Mirage 2000-5 τα οποία είχαν απογειωθεί από την Τανάγρα και είχαν εισέλθει παράνομα στον τουρκικό εναέριο χώρο»

!Ιδού και η ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ για εκείνη την ημέρα χωρίς καμία λεπτομέρεια βάσει της απαγόρευσης κοινοποίησης τέτοιων θεμάτων που έχει επιβληθεί με απαίτηση του υπουργείου Εξωτερκών: "Την 03 Mαϊου, 2 σχηματισμοί αποτελούμενοι από 16 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. 8 από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική".

Το ίδιο και την επομένη 4 Μαΐου, οι Τούρκοι "καταγγέλλουν" στο ΝΑΤΟ, ότι «αναχαιτίστηκαν βορειοδυτικά της Μυτιλήνης αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που εξορμούσαν από την Λήμνο και παραβίασαν μία φορά τον τουρκικό εναέριο χώρο».

Στις 29 και 30 Απριλίου αναφέρονται "παραβιάσεις" από F-16 και Mirage 2000-5 που εξορμούσαν από αεροδρόμια της Σκύρου και της Λήμνου.

Πηγή: www.defencenet.gr

Από πότε ο εναέριος χώρος ΜΑΣ θεωρείτε "αμφισβητούμενη περιοχή"?

Αποκλεισμένη λόγω "Καλλικράτη" η 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλλι!



ImageΑποκλεισμένη είναι για τέταρτη ημέρα η 133 Σμηναρχία Μάχης readiness στο Καστέλλι Κρήτης από κατοίκους του τοπικού δήμου που αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ενοποίηση των δήμων της χώρας με το νομοσχέδιο που φέρει το όνομα «Καλλικράτης».

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται έχουν να κάνουν κυρίως με τον εφοδιασμό της βάσης με τρόφιμα και διάφορα άλλα αναλώσιμα, αφού οι πιλότοι καταφέρνουν με διάφορους τρόπους να μπαινοβγαίνουν στην Σμηναρχία.

Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική και ζητείται λύση από το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και κυρίως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Εκτός και αν η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται πλέον να πετάνε τα μαχητικά μας στο Αιγαίο, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν «Θα μελετήσει την πρόταση να καταθέτουν τα τουρκικά μαχητικά σχέδιο πτήσης» (στο ελληνικό FIR...)!

Πηγή: www.defencenet.gr

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Επίσκεψη Βενιζέλου στην αεροπορική βάση Τανάγρας


Επίσκεψη στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, έδρα της 114 Πτέρυγας Μάχης, έκανε πριν από λίγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος. Στόχος του ήταν να κατευνάσει τις αντιδράσεις των πιλότων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση του πτητικού επιδόματος, κάτι που σημαίνει επιβάρυνση έως και 35% για το εισόδημα των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Ευ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση του πώς θα υλοποιηθεί η δέσμευση που προσωπικά έχει αναλάβει για την αποκατάσταση του εισοδήματος των πιλότων και των υπολοίπων κατηγοριών στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων που δικαιούνται και λαμβάνουν το επίδομα υψηλής επικινδυνότητας, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε για ακόμη μία φορά, σε πιο ήπιους βέβαια τόνους, την αντίθεση του στη λευκή απεργία που πραγματοποίησαν οι χειριστές των αεροσκαφών. Η συζήτηση με τους πιλότους έγινε στην της 114 Πτέρυγας Μάχης της Τανάγρας. Οι χειριστές της 332 Μοίρας συγκεντρώθηκαν και άκουσαν τις απόψεις του Ευ. Βενιζέλου, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε πιο ανοιχτή συγκέντρωση μίλησε σε όλο το προσωπικό της αεροπορικής βάσης.

Πηγή: http://www.strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Βολή AIM -120C7 απο την Πολεμική Αεροπορία










Εξαπόλυση βλήματος AIM -120 C7 AΜRΑΑΜ κατα την διάρκεια της άσκησης "Project Northern Lights" (10/5/2010) πραγματοποίησε μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΑ, η εξαπόλυση πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Vidsel της Σουηδίας, όπου και έλαβε χώρα η άσκηση στην οποία συμμετείχαν δύο αεροσκάφη F-16C Block 52+ της 110 ΠΜ/337Μ. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητας διήρκησαν από τις 8 έως 17 Μαρτίου 2010, οπότε και τα αεροσκάφη μας επέστρεψαν στην βάση τους με ενδιάμεση στάση στην Αεροπορική Βάση Lechfeld της Γερμανίας.

Πηγή: http://strategy-geopolitics4.blogspot.com
http://www.haf.gr/el/news.asp?id=4234

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

"Αεροναυμαχία" στο Βόρειο Αιγαίο - Τουρκικά μαχητικά επάνω από ελληνικά πολεμικά σκάφη


Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά σε μία εικονική «αεροναυμαχία» όπου υπήρξαν κρίσιμες στιγμές υψηλής έντασης. Τα ελληνικά μαχητικά (δύο Mirage 2000-5 Mk2 από την 114 Π.Μ. στην Τανάγρα και 2 F-16C από την 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου) κατευθύνθηκαν κατά των τουρκικών μαχητικών και προχώρησαν σε αναγνώρισή τους.

Η είσοδος έγινε στις 10.00 το πρωί και μέχρι τις 10.26 παρέμειναν προκλητικά εντός του βεληνεκούς των αντιαεροπορικών συστημάτων των ελληνικών φρεγατών και των βλημάτων αερομαχίας των ελληνικών μαχητικών. Η κίνησή τους ήταν μεταξύ 6.000 και 10.000 ποδών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Μπαλικεσίρ όπου φιλοξενείται η 9 AJU (ισοδύναμο της Πτέρυγας Μάχης).

Τα τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε αερομαχία αφού τα ελληνικά δεν προσπάθησαν "να τους πάρουν την ουρά" βάσει των εντολών που είχαν. Η συγκέντρωση των μονάδων του Στόλου ήταν η μεγαλύτερη δυνατή που μπορεί να παραταχθεί σήμερα στο Αιγαίο σε μία προσπάθεια του Π.Ν. να δείξει ότι ο Στόλος παρά τις εξοντωτικές περικοπές παραμένει φρουρός του Αρχιπελάγους: Συνολικά 8 φρεγάτες, συμμετείχαν, έστω και με ελλείψεις σε κάποια υποσυστήματά τους και 7 πυραυλάκατοι, όπως και 2 υποβρύχια.

Οι ελληνικές δυνάμεις είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες που συνασκούντο όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα τουρκικά μαχητικά

Ήδη έχει ενημερωθεί το γραφείο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Η τουρκική πρόκληση ξεκίνησε στις 30 Απριλίου με την έκδοση δύο ΝΟΤΑΜ σχετικά με "παράνομες" ενέργειες και "αποστρατιωτικοποίηση" ελληνικών νήσων, με αφορμή τις ασκήσεις ΠΑ & ΠΝ στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα η μία ΝΟΤΑΜ αναφέρεται στα νησιά Σαμοθράκη-Λήμνο-Αγ.Ευστράτιο-Ψαρά-Χίο, και η δεύτερη στην Μυτιλήνη.

Ταυτόχρονα (λόγω διατύπωσης των Ελληνικών ΝΟΤΑΜ ως προς τα όρια των δεσμευμένων περιοχών για τις εν λόγω ασκήσεις) εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ περί ορίων του FIR Αθηνών, τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί για μία ακόμη φορά εκφράζοντας τις πάγιες θέσεις της στο θέμα.

Οι σχετικές ΝΟΤΑΜ:

Παράθεση
A1611/10 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:

THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE A0794/10 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA.
THE A0794/10 NOTAM ISSUED BY GREEK CAA CONSTITUES A BREACH OF
GREECE'S TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS
OF EASTERN AEGEAN ISLANDS UNDER 'THE 1914 SIX POWERS' DECISION 'AND
' THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY(WITH ITS ANNEX,THE CONVENTION
RELATING TO THE REGIME OF THE STRAITS)'.SEMOTHRACE,LEMNOS,AYA
EVSTRATIOS,PSARA AND CHIOS MENTIONED IN THE NOTAM AT REFERENCE HAS
DEMILITARIZED STATUS.THUS SEMOTHRACE,LEMNOS,AYA EVSTRATIOS,PSARA AND
CHIOS MUST NOT BE INCLUDED IN ANY SCENERIO/CONCEPT OF ANY TRANING OR
EXERCISE'. SFC - FL220, 04 MAY 07:00 2010 UNTIL 06 MAY 08:00 2010. CREATED:
30 APR 07:56 2010

A1610/10 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE B0304/10 NOTAM ISSUED BY GREEK
CAA.
THE B0304/10 NOTAM ISSUED BY GREEK CAA CONSTITUES A BREACH OF
GREECE'S TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS
OF EASTERN AEGEAN ISLANDS UNDER 'THE 1914 SIX POWERS DECISION' AND
'THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY (WITH ITS ANNEX,THE CONVENTION
RELATING TO THE REGIME OF THE STRAITS)'.MITYELENE MENTIONED IN THE
NOTAM AT REFERENCE HAS A DEMILITARIZED STATUS.THUS MITYELENE MUST
NOT BE INCLUDED IN ANY SCENERIO/CONCEPT OF ANY TRAINING OR EXERCISE. GND - 12000FT
AMSL, 04 MAY 05:00 2010 UNTIL 05 MAY 16:00 2010. CREATED: 30 APR 07:43 2010

A1612/10 (Issued for LTBB LGGG) - NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED:
AS REGARDS TO THE GREEK NOTAM A0794/10 WHICH GIVES REFERENCE TO THE
FIR LIMIT BY GIVING GEOGRAPHICAL COORDINATES.
WE WOULD LIKE TO REFER ONCE AGAIN TO THE TURKISH AIP ENR 2.1-1 WHICH
STATES THAT THE PORTION OF ISTANBUL FIR LIMIT BETWEEN POINTS
360456N-0295958E AND THE POINT COINCIDING WITH THE BEGINNING POINT
OF THE TURKISH-GREEK LAND BORDER DOES NOT REFLECT OR IMPLY IN ANYWAY
ANY EXPRESSION OF OPINION WHATSOEVER REGARDING THE DELIMITATION OF
ANY KIND OF BOUNDARY AMONG THE PARTIES CONCERNED OR A BILATERALLY
AGREED PRACTICE.THE SAID LINE IS PURELY THEORETICAL AND SOLELY
SERVES ATS PURPOSES.THEREFORE ANY INFORMATION INCLUDING COPS
PRESENTED IN REFERENCE TO THIS PART OF THE FIR IS FICTITIOUS AND
THEIR SOLE PURPOSE IS LIMITED TO ATS REQUIREMENTS. SFC - FL220, 04 MAY 07:00
2010 UNTIL 06 MAY 08:00 2010. CREATED: 30 APR 08:03 2010

Δηλαδή η Άγκυρα με την αποστολή των μαχητικών στην δεσμευμένη περιοχή αμφισβήτησε ενεργά το ελληνικό δικαίωμα να γίνονται ασκήσεις, σε αντίθεση με την Αθήνα που "ποιεί την νήσσα" όταν η Τουρκία δεσμεύει παράνομα τέτοιες περιοχές.

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=11971&Itemid=139