Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Ολοκλήρωση παραδόσεων των F-16 Block52 Advanced


Ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των 30 F-16 Block 52+ Advanced του Προγράμματος Peace Xenia IV, στην USAF, όπως γνωστοποίησε στις 21 Δεκεμβρίου ο Ν.Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Αναπτύξεως Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της LM Aero, στο καθιερωμένο ετησίο εορταστικό δείπνο που παρατίθεται στους αμυντικούς συντάκτες. Tα νέα μαχητικά της ΠΑ υπερέχουν των 58 Block52+ σε υπηρεσία, καθώς είναι εξοπλισμένα με βελτιωμένο ραντάρ APG-68V(9), σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16, σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II.

Αναφερόμενος στην συνεργασία της LM Aero με την ΕΑΒ, o κ. Πλέσσας ανέφερε την παράδοση στις 15 Δεκεμβρίου του τελευταίου F-16 Block 40 της USAFE, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναβαθμίσεως του ηλεκτρονικού εξοπλισμού (CCIP) όσο και δομικής ενισχύσεως (STAR Falcon). Σειρά έχουν τα αεροσκάφη του Block 50, στα οποία οι εργασίες αναμένεται να περατωθούν τον Δεκέμβριο του
2013.

Tον Δεκέμβριο ολοκληρώνονται με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ LM Aero και ΕΑΒ, για την συμπαραγωγή μερών του μεταγωγικού αεροσκάφους C-130J Super Hercules. Η αμερικανική εταιρεία, εν όψει των αυξημένων απαιτήσεων παραγωγής για τον συγκεκριμένο τύπο, έχει στραφεί στην αναζήτηση διεθνών εταίρων για την ανάθεση της συμπαραγωγής μερών του αεροσκάφους, στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή σχέση κόστους προς ποιότητα. Η ΕΑΒ είναι ένας από τους ξένους εταίρους που έχουν επιλεγεί, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή ποιότητα εργασιών που εγγυάται η ελληνική αεροπορική βιομηχανία.

Πηγή: www.enkripto.com

Kαι άλλα F-16 για αναβάθμιση στην ΕΑΒ


Μέσα στα χρονικά όρια που προέβλεπε η σύμβαση ολοκλήρωσε η ΕΑΒ την ηλεκτρονική και δομική αναβάθμιση 54 αεροσκαφών F-16 Βlock 40 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που επιχειρούν στην Ευρώπη. Το επόμενο βήμα, που είναι η δομική αναβάθμιση 40 μαχητικών F-16 νεότερου τύπου, θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια.
Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Τανάγρα, ο Αμερικανός πρέσβης κ. Σπέκχαρντ τόνισε μεταξύ άλλων ότι το γεγονός πως η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί στις αποστολές της τα αναβαθμισμένα στην Ελλάδα F-16, δείχνει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην ελληνική βιομηχανία. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ κ. Φιλιππάκος εξήρε τους εργαζομένους και τα στελέχη της εταιρείας για τη σκληρή δουλειά προκειμένου να φέρουν εις πέρας το πρωτόγνωρο αυτό έργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η USΑF έχει αποφασίσει να φέρει
στην Τανάγρα και πρόσθετο αριθμό (7-10) αεροσκαφών F-16 για αναβάθμιση «λόγω της επιτυχούς και ταχείας» εξυπηρέτησής της.

Tα Νέα

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Προκλητική παραβίαση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ


Επεστράφησαν τα δώρα που έδωσε ο ΑΝΥΕΘΑ Π. Μπεγλίτης προ ημερών στους Τούρκους στρατιωτικούς που υπηρετούν στον Έβρο με το χειρότερο τρόπο. Ανήμερα των Χριστουγέννων, οκτώ τουρκικά μαχητικά εισήλθαν στο FIR Αθηνών νοτίως της Λήμνου, στις 10.28, έκαναν κύκλο, και βγήκαν στις 10.53 βορείως της Σάμου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής.
Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να σεβαστεί την ίδια της της υπογραφή και εφαρμόζει κατά το δοκούν το περίφημο μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ που ισχύει από το 1988. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια ενέργεια είχε να πραγματοποιηθεί από τα Χριστούγεννα του 1997 και ενώ η Ελλάδα ανέστειλε τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Πολεμικής Αεροπορίας όσο διαρκούσε το μπαϊράμι πριν ένα μήνα ακριβώς.

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Επιβεβαίωση του εντοπισμού του κλεμμένου κινητήρα,παραλίγο σε λαθρεμπορικό












Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Εν Κρυπτώ τελικά βρέθηκε ολόκληρος ο κινητήρας του Super Puma που είχε κλαπεί από το 202 ΚΕΑ προ μερικών εβδομάδων. Να θυμίσουμε ότι στις 5/11 στην ιστοσελίδα zougla.gr είχε δημοσιευθεί με ";" η είδηση ότι ίσως βρέθηκε εξάρτημα του κινητήρα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Όπως μάθαμε τα κλιμάκια των υπηρεσιών ασφαλείας εντόπισαν ακέραιο τον κινητήρα εντός εμπορευματοκιβωτίου (container) στον χώρο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Προοριζόταν να εγκατασταθεί σε κάποιο "τσιγαράδικο", όπως ονομάζονται τα ταχύπλοα που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι για την μεταφορά λαθραίων.

Με την εγκατάσταση τέτοιων κινητήρων, οι επιδόσεις των σκαφών "εκτοξεύονται" και η "αναχαίτιση" τους από
τα πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι η εγκατάσταση κινητήρων turboshaft σε αγωνιστικά ταχύπλοα είναι σύνηθες φαινόμενο στο εξωτερικό και υπάρχουν αρκετές εταιρίες που ασχολούνται με αυτό τον τομέα (βλέπε φωτογραφίες)

Αγωνιστικό ταχύπλοο με δύο κινητήρες turboshaft,μετατροπή αμερικανικής εταιρίας



Σημειώνεται ότι προ μηνών στην Κέρκυρα ένα τέτοιας χρήσεως "τσιγαράδικο" ταχύπλοο σκάφος με τρεις εξωλέμβιους κινητήρες ισχύος 250 ίππων έκαστος, είχε "αναχαιτιστεί" από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος που άνοιξε πυρ και το συνέλαβε. Μήπως η "απώλεια" αυτή των λαθρεμπόρων, έχει κάποια σχέση με την κλοπή του κινητήρα του Super Puma;

Πηγή: www.enkripto.com

Aναβάθμιση της ικανότητας τακτικών μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας


Δύο σημαντικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας βαίνουν προς ολοκλήρωση, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την ικανότητα τακτικών μεταφορών των ΕΕΔ.
Από τα συνολικά 12 αεροσκάφη C-27J Spartan, τα 8 ήδη βρίσκονται σε υπηρεσία στη 354 Μοίρα ενώ αναμένεται η παράδοση των τεσσάρων, τα οποία φέρουν σωλήνα εναέριου ανεφοδιασμού (Ιn Flight Refuelling Receiver System/IFRRS) και εκτελούν ήδη δοκιμαστικές πτήσεις στην Ιταλία.
Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρονικών (ΑUP) στα 15 μεταφορικά αεροσκάφη C-130Β/Η Hercules στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, παράλληλα με την εργοστασιακή τους συντήρηση. Τα C-130 της 356 Μοίρας αποκτούν πλέον και τη νέα μονόχρωμη γκρι παραλλαγή, όπως στα μικρότερα C-27J.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Πρώτη δοκιμαστική πτήση για το ευρωπαϊκό μεταγωγικό Airbus A400M


Το ευρωπαϊκό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Airbus A400M απογειώθηκε σήμερα το πρωί από τη Σεβίλη για την πρώτη δοκιμαστική πτήση που πραγματοποιείται με πολύμηνη καθυστέρηση.
Την απογείωση παρακολούθησαν εκατοντάδες δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, εργαζόμενοι στην Airbus και πολιτικοί.
Η πρώτη αυτή δοκιμαστική πτήση προβλέπεται να διαρκέσει από μία ως τρεις ώρες και είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο του προγράμματος, που παρουσιάσε μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του με κίνδυνο να ακυρωθεί μεγάλο μέρος των πρώτων παραγγελιών.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Αιφνιδιαστική απόλυση Χειριστών Αεροπυρόσβεσης.

Σοβαρό κτύπημα δέχθηκε η Αεροπυρόσβεση με την πρωτόγνωρη και αναπάντεχη απόλυση έμπειρων χειριστών γραμμής με τη λήξη της πυροσβεστικής περιόδου. Χωρίς καμιά προειδοποίηση το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο αποστράτευσε (εντολή Υπουργού όπως μαθαίνουμε) ενεργούς, καταξιωμένους και έμπειρους χειριστές αεροσκαφών CL, PZL και Grumman χωρίς κανένα πρόσχημα.

Οι ετοιμοπόλεμοι χειριστές όμως ΔΕΝ αντικαθίστανται από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν είναι ούτε υλικό για να το ξαναγοράσεις έστω και δανειζόμενος, ούτε δένδρο που θα το ποτίζεις και κάποτε θα σου δώσει καρπούς. Ο χειριστής αποτελεί το απαύγασμα μιας δύσκολης, επίπονης και πολύπλοκης διαδικασίας εκπαίδευσης, αξιολόγησης, απόκτησης εμπειρίας και πάλι εκπαίδευσης και πάλι αξιολόγησης σε έναν αέναο πολλών κύκλο ετών. Περνάει από δεκάδες επαγγελματικά κόσκινα, λιώνει περίπου δύο ιδρωμένες φόρμες τον χρόνο και αντιμετωπίζει καθημερινά τον ανθρώπινο εαυτό του.

Οι με τεράστιο μόχθο και κόστος αποκτηθέντες επαγγελματίες που ακροβατούν με το αεροπλάνο και μπαίνουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό στη φωτιά ΔΕΝ είναι καθημερινοί άνθρωποι. Έχουν φθάσει σαυτά τα επίπεδα απόδοσης με πολύχρονη εμπειρία και εκπαίδευση, με συνεχή προσπάθεια και για τον λόγο αυτό είναι πολύτιμοι. Δείτε μια αεροπυρόσβεση με PZL και θα καταλάβετε.

Κύριε Υπουργέ της Εθνικής Άμυνας τι θα γίνει το καλοκαίρι; Πως θα ενεργοποιήσετε τα πυροσβεστικά Κλιμάκια; Καινούργια αεροπλάνα δεν πήρατε και δεν τολμάτε μάλλον να ζητήσετε από το οικονομικό επιτελείο. Διώχνετε και τους πλέον έμπειρους χειριστές άρα κάτι άλλο θα έχετε στο μυαλό σας. Θα ξορκίσετε τις φωτιές; Ίδωμεν.