Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ολοταχώς για το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Παρόν, κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί και πάλι για τη Πολεμική Αεροπορία η προμήθεια του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους.
Συγκεκριμένα, οι σχετικές εισηγήσεις των τριών Γενικών Επιτελείων που αναμένονται να υποβληθούν το προσεχές διάστημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαμορφώνονται ως εξής:

- Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναμένεται να δώσει προτεραιότητα στο πρόγραμμα προμήθειας πυρομαχικών για τα άρματα μάχης Leopard-2 (το οποίο παρουσιάζει υπερδιετή καθυστέρηση) καθώς και στην απόκτηση νέων μεταφορικών ελικοπτέρων. Μεγάλη έμφαση δίδεται και στην ανανέωση του στόλου των τεθωρακισμένων και οχημάτων γενικής χρήσης, η οποία θα εξεταστεί υπό τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την ακύρωση της μετακίνησης του ΤΕΣΑΦ από την Καμπούλ στο δυτικό Αφγανιστάν. Η αρχική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για τη μετακίνηση της ελληνικής δύναμης με την αγορά νέων τεθωρακισμένων οχημάτων MRAP θα οδηγούσε σε τεράστια εκταμίευση κονδυλίων άνω των €60 εκατ. για συμμαχικούς σκοπούς, αλλά τώρα μέρος αυτού του ποσού αναμένεται να δαπανηθεί για άμεσες εθνικές ανάγκες.

- Στο Γενικό Επιτελείου Ναυτικού επείγουσα χαρακτηρίζεται και η προμήθεια του νέου Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας με κονδύλι €250 εκατ. ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, διατηρείται σε ισχύ η απόφαση-πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη ναυπήγηση 6 φρεγατών FREMM μέσω διακρατικής συμφωνίας με τη Γαλλία. Ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε €2,2 δισ. ευρώ, αλλά μάλλον θα ξεπεράσει τα €3,5 δισ. μετά τον συνυπολογισμό των ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων τους. Το τελικό ύψος της δαπάνης και του πιθανού οφέλους ελληνικών επιχειρήσεων θα εξαρτηθεί από τις κυβερνητικές αποφάσεις για συνεργασία με το Παρίσι και την ορθολογική λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.Τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν με το Γάλλο υπουργό Άμυνας H. Morin, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

- Η μεγαλύτερη δαπάνη προβλέπτεται για το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και την αγορά 40 Νέων Μαχητικών Αεροσκαφών που ιεραρχείται και πάλι πρώτη, με την εγγραφή κονδυλίου €3,9 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων τα €2,9 δισ. προορίζονται για τα αεροσκάφη και το υπόλοιπο ένα δισ. για τον εξοπλισμό τους. Υποψήφια είναι, ως γνωστόν,
το F-16 ή F-35 της Lockheed Martin, το F-18Ε/F της Boeing, το Rafale της Dassault και το Eurofighter της ομώνυμης κοινοπραξίας.
Οι νέες εισηγήσεις του ΓΕΑ και οι αρχικές μελέτες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ απορρίπτουν τη γαλλική πρόταση για ανταλλαγή των υπάρχοντων Mirage-2000 με τα πιο σύγχρονα Rafale λόγω της επιβάρυνσης σε τεχνικό και επιχειρησιακό επίπεδο ωστόσο υπογραμμίζεται η πραγματική ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αεροσκαφών. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τη Μελέτη Αναγκαιότητας/Σκοπιμότητας, τα 129 F-16 παλαιοτέρων Blocks προτείνεται να αναβαθμιστούν σε επίπεδο συγκρίσιμο του Block52+ Advanced και τα 20 Μirage-2000BGM/EGM σε -5Μk2, με προφανή πλεονεκτήματα μεταξύ άλλων την ομογενοποίηση του στόλου, τη τυποποίηση εκπαίδευσης και συντήρησης, την ευελιξία στην ανάθεση αποστολών και τη μείωση του κόστους για προμήθεια ανταλλακτικών.
Στην αιτιολόγηση του ΓΕΑ για την απαίτηση εκσυγχρονισμού των παραπάνω αεροσκαφών τονίζεται το αντίστοιχο πρόγραμμα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) για εκσυγχρονισμό στο πρότυπο CCIP και η επικείμενη προμήθεια αεροσκαφών "πέμπτης γενιάς" F-35 Lighting II.

Πηγή: http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Αιέν Υψικρατείν: 8 Οκτωβρίου 1996



Στις 8 Οκτωβρίου 1996, ανοιχτά της Χίου, έλαβε χώρα σκληρή αερομαχία μεταξύ αεροσκαφών της Τουρκικής Αεροπορίας και Ελλήνων αναχαιτιστών. Η απόπειρα κατάρριψης ελληνικού μαχητικού Μirage 2000 EGM από τον κυβερνήτη του τουρκικού F-16, Nαίλ Ερντογάν, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του έμπειρου Έλληνα χειριστή. Το αποτέλεσμα;

-Δηλώσεις και πλάνα του διασωθέντος πιλότου Οσμάν Τσιτσεκλί απο το νοσοκομείο της Χίου.-


Ας σημειωθεί ότι το περιστατικό ακολούθησε η εκκωφαντική απουσία των γνωστών τουρκικών λεονταρισμών, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από "επίθεση φιλίας" του τότε πρωθυπουργού Ερμπακάν.

Πηγή: www.enkripto.gr

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Ραντάρ τεχνολογίας AESA για τα ελληνικά υπό εκσυγχρονισμό F-16;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κορυφαίου περιοδικού αεροπορικών θεμάτων Flight International, η Raytheon βρίσκεται πολύ κοντά στη πρώτη διεθνή πώληση του RACR (Raytheon Advanced Combat Radar) που ενσωματώνει τεχνολογία AESA, έχοντας κατά 90% κοινό λογισμικό με το ραντάρ APG-78 των F-18E/F Super Hornet.
Mετά την έγκριση άδειας εξαγωγής από την αμερικανική κυβέρνηση, η εταιρία στοχεύει σε δύο δυνητικούς πελάτες που θα εκσυγχρονίσουν τον στόλο των F-16 που διαθέτουν στα επόμενα δύο χρόνια, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τη Ν. Κορέα και την Ελλάδα.
Σε περίπτωση που επιλεγεί η πρωτοποριακή λύση του RACR για τα ελληνικά F-16, η Πολεμική Αεροπορία αναμφίβολα θα αναβαθμιστεί, διατηρώντας το ποιοτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκίκή Πολεμική Αεροπορία προέβη στην εφαρμογή εκσυγχρονισμού των μαχητικών της F-16, βάση του προτύπου CCIP. Η είσοδος των κορυφαίων τεχνολογικά ραντάρ AESA στο ελληνικό οπλοστάσιο πιθανότατα θα επηρεάσει τη πορεία του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, τόσο χρονικά όσο και ποιοτικά.

Πηγή: http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Παράδοση προηγμένων όπλων αέρους-εδάφους και ατρακτιδίων αναγνώρισης στη Πολεμική Αεροπορία


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ειδικού τύπου (henicdefence,defencenet) η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τις τελευταίες ημέρες μια σειρά συστημάτων τα οποία προορίζονται κυρίως για τα υπό παράδοση F-16Block52 Adv της 335 Μοίρας . Πιο συγκεκριμένα παρελήφθησαν τα 2 ατρακτίδια τακτικής αναγνώρισης DB-110 της Goodrich τα οποία και θα φέρουν αεροσκάφη της μοίρας καθώς και αριθμός βλημάτων JSOW (Joint Stand-off Weapon) και συλλογών JDAM οι οποίες τοποθετούνται σε ήδη υπάρχουσες συμβατικές βόμβες Μκ-83/Μκ-84 του οπλοστασίου της ΠΑ. Tα δύο ατρακτίδια και ο σταθμός εδάφους που τα συνοδεύει (αξίας συνολικά 40 εκ $) επιτρέπουν την λήψη φωτογραφιών ημέρα και νύχτα και την μετάδοση τους σε πραγματικό χρόνο στον σταθμό εδάφους, μέσω ζεύξης δεδομένων Το γεγονός αυτό επιτρέπει την σημαντική συμπίεση του χρόνου μεταξύ λήψης της φωτογραφίας και αξιοποίησης της.

Η αλήθεια είναι ότι μερικά από τα ανωτέρω συστήματα έχουν παραληφθεί εδώ και μήνες αλλά προφανώς το "οκ" για την δημοσιοποίηση δόθηκε αυτές τις μέρες..

Πηγή: www.enkripto.com