Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Η νέα 360 Μοίρας Αρχικής Εκπαιδεύσεως


Ολοκληρώθηκε η μεταφορά της 360 Μοίρας Αρχικής Εκπαίδευσης στο νέο κτίριο στο αεροδρόμιο Δεκελείας που κατασκευάσθηκε αρχικά για τα ελικόπτερα Έρευνας & Διάσωσης.



Το παλιό κτίριο με την τόση ιστορία, εγκαταλελειμένο. Από εκεί ξεκίνησαν επί δεκαετίες όλες οι γενιές των σύγχρονων αεροπόρων. Άντεξε στους σεισμούς του 1981 αλλά δεν άντεξε στην επιτακτική ανάγκη για περισσότερους χώρους.

Φιλοξένησε στην αρχή την εκπαίδευση με τα αφη Harvard, "έπαιξε" στην ταινία "Ραντεβού στον Αέρα", έγινε κοιτώνας στην κρίση του '74. Οι εξωτερικοί του τοίχοι παρακολουθούσαν καθημερινά τις αποπροσγειώσεις των πρωτοετών μαθητών, τα μικροατυχήματά τους, ενώ οι εσωτερικοί δέχονταν βουβά την αγωνία και τους προβληματισμούς των.

Από εκεί ο Μοίραρχος έτρεχε με τα πόδια στον διπλανό Πύργο όποτε υπήρχε ανάγκη να μιλήσει σε αεροπλάνο μια και τότε η ύπαρξη φορητών ασυρμάτων ήταν πολυτέλεια.

Στο μπροστινό του χαμηλό πεζουλάκι κάθησαν όλοι οι εν ζωή σήμερα αεροπόροι για να παρακολουθήσουν τις αποπροσγειώσεις των συμμαθητών τους ενώ ακριβώς κάτω απ' αυτό παρκάριζε για σειρά ετών το λευκό Ντακότα του Αρχηγού της Αεροπορίας.

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Το μήνυμα του Α/ΓΕΑ για το Πάσχα


Άνδρες και γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας

Προσεγγίζοντας τις άγιες ημέρες του Πάσχα, αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας εκφράσω τις θερμές ευχές μου στον καθένα χωριστά και στις οικογένειές σας. Η εορταστική αυτή περίοδος, αποτελεί για το προσωπικό της ΠΑ μια καλή ευκαιρία να εορτάσει μαζί με την οικογένειά του, τα αγαπημένα πρόσωπα και τους φίλους του και να περάσει στιγμές ευχάριστες και ήρεμες στο πνεύμα των άγιων αυτών ημερών.

Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, δεδομένου ότι οι δραστηριότητες, στο πλαίσιο της τόσο σημαντικής αποστολής της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τις ημέρες αυτές συνεχίζονται ως μέρος του εθνικού αποτρεπτικού της ρόλου και της κοινωνικής προσφοράς. Κύριοι συντελεστές του έργου αυτού είστε εσείς, οι άνθρωποί της, το εξαίρετο και πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, που αποτελείτε το πολυτιμότερό της κεφάλαιο. Διανύουμε μια περίοδο υψηλών απαιτήσεων, που σε συνδυασμό με τις άγιες αυτές ημέρες, προϋποθέτει αδιάλειπτη εγρήγορση και προσοχή από τον κάθε ένα.

Ιδιαίτερα θέλω να επισημάνω το ανησυχητικό φαινόμενο των πολλών τροχαίων ατυχημάτων την περίοδο των εορτών, αποτέλεσμα των πολλών μετακινήσεων και της φυσικής κατάστασης των οδηγών (όπως κούραση και κατανάλωση αλκοόλ). Η σύγχρονη μάστιγα, που λέγεται «τροχαίο ατύχημα» καραδοκεί να μας στερήσει αγαπημένους ανθρώπους και συνεργάτες.

Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε όλοι μαζί τις γιορτές αυτές να κάνουμε την υπέρβαση, συμβάλλοντας ενεργά στην Ασφάλεια του προσωπικού στον τομέα της οδικής ασφάλειας, έτσι ώστε με ασπίδα την αυτοπειθαρχία, να θωρακιζόμαστε απέναντι σε αλόγιστους παρορμητισμούς και αδικαιολόγητα ρίσκα, δίνοντας παράλληλα την απαραίτητη προσοχή όχι μόνο στον εαυτό μας αλλά ταυτόχρονα και στον συνάνθρωπό μας.

Αποτελεί κυρίαρχη υποχρέωση έναντι των φίλων και των οικογενειών μας, που βασίζονται σε μας.

Με όλα αυτά κατά νου, σας εύχομαι και πάλι για τις άγιες ημέρες του Πάσχα, υγεία, ευτυχία, καλή Ανάσταση και ασφαλείς μετακινήσεις.

Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος
Αρχηγός

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Διατηρεί το κλίμα έντασης στο Αιγαίο η Άγκυρα.



Περιοχές στο Αιγαίο έχουν δεσμεύσει, σχεδόν για όλον τον Απρίλιο, για άλλη μία φορά οι Τούρκοι, για να πραγματοποιήσουν αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση «Εφες» στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στο FΙR Αθηνών τα τουρκικά αεροσκάφη, με παραβάσεις της εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
Επιπλέον η Αγκυρα ανακοίνωσε τη διενέργεια κοινών αεροναυτικών ασκήσεων με το Ισραήλ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.