Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο


Χαμηλή πτήση σε ύψος 500 ποδών (περίπου 166 μέτρα) πάνω από το Φαρμακονήσι πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης τέσσερα τουρκικά μαχητικα. Στις 15.11 οκτώ τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 εισέβαλαν στο FIR Αθηνών από την περιοχή νοτίως της Σάμου και κατευθύνθηκαν προς τα Δωδεκάνησα. Πάνω από το Φαρμακονήσι, διαχωρίστηκαν σε δύο τετράδες. Οι τέσσερις εισβολείς πέρασαν με μεγάλη ταχύτητα σε χαμηλό ύψος πάνω από το νησί, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα μαχητικά προσπάθησαν να δημιουργήσουν ασπίδα προστασίας. Τέσσερα ελληνικά
F-16 απογειώθηκαν από την Κρήτη και προσέγγισαν την περιοχή του Φαρμακονησίου για να αναγνωρίσουν τα άγνωστα αεροσκάφη.
Ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αποσπάστηκαν από το σχηματισμό τους και στράφηκαν προς τα ελληνικά F-16 με προφανή διάθεση να προκαλέσουν αερομαχία. Τα ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τους εισβολείς, όμως οι Τούρκοι πιλότοι δεν άλλαξαν πορεία και ενεπλάκησαν σε dogfight (εμπλοκή) νοτιοδυτικά της Ικαρίας.
Οι σκληρές αερομαχίες διήρκεσαν μέχρι τις 15.42 όταν ο σχηματισμός των οκτώ τουρκικών μαχητικών κινήθηκε βόρεια και τελικώς βγήκε από τον ελληνικό εναέριο χώρο και ακολούθως από τα όρια του FIR Αθηνών από την περιοχή βόρεια της Χίου.

Source: Πρώτο Θέμα

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Άσκηση "Noble Archer"


Έπειτα από δύο ματαιώσεις εξαιτίας παρασκηνιακών τουρκικών αντιδράσεων, η τεχνική άσκηση "Noble Archer" που σχεδιάζει και εκτελεί το Συμμαχικό Αεροπορικό Υποστρατηγείο (CAOC 7) με έδρα τη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε τελικά στις 15 Δεκεμβρίου στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου.

Σύμφωνα με το σενάριο, ένα «πακέτο» αεροσκαφών επιχειρεί να προσβάλλει το αεροδρόμιο Χρυσούπολης Καβάλας, ενώ μία δύναμη καλύπτει αμυντικά τον στόχο. Στην προηγουμένη άσκηση που ματαιώθηκε, το σενάριο προέβλεπε την προσβολή του Αγίου Ευστρατίου, ενώ τώρα ο Άγιος Ευστράτιος αποτελούσε σημείο σχηματισμού του «πακέτου» των επιτιθεμένων αεροσκαφών.

Οι αμυνόμενοι ήταν δύο τετράδες F-16 Block 30 από τις 330 και 346 Μοίρες, σε συνδυασμό με συστήματα βλημάτων αεράμυνας PAC-3, ενώ το «πακέτο» των επιτιθεμένων περιλάμβανε 24 αεροσκάφη: 4 Mirage 2000-5EGM της 331 Μοίρας, 4 Α-7Ε της 336 Μοίρας Βομβαρδισμού, 4 F-4E AUP της 338 Μοίρας Δίωξης/ Βομβαρδισμού, 4 F-16 Block 50 της 341 Μοίρας, 6 F-16 Block 50 της 347 Μοίρας και 2 RF-4E της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης. Την όλη άσκηση συντόνιζε αεροσκάφος E-3A AWACS του ΝΑΤΟ που απογειώθηκε από τη Γερμανία, παρέχοντας οδηγίες στα αεροσκάφη και των δύο αντιπάλων δυνάμεων.

Η άσκηση διήρκεσε περί τα 45 λεπτά, μεταξύ 15:00 και 15:45 σημειώνοντας απόλυτη επιτυχία. Η διαταγή ΑCO-ATO (Air Coordination Order - Air Tasking Order) που εκδόθηκε από το CAOC 7, περιελάμβανε ως περιοχή της ασκήσεως τμήματα του Βορείου Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων του Αγίου Ευστρατίου και τμήματος της τερματικής περιοχής του αεροδρομίου Λήμνου, από την οποία διήλθαν τα αεροσκάφη.

Καμία τουρκική αντίδραση δεν σημειώθηκε, αφού κανένα απολύτως τουρκικό αεροσκάφος δεν εισήλθε τη συγκεκριμένη ημέρα στο FIR Αθηνών! Το αποτέλεσμα ήταν να μην απαιτηθεί η απογείωση κανενός αεροσκάφους ετοιμότητος από αυτά που διατηρούσε η ΠΑ για το ενδεχόμενο τουρκικής παρενόχλησης. Σημειώνεται πως η "Noble Archer" δεν εντάσσεται στις ευρείας κλίμακας ασκήσεις του ΝΑΤΟ (NATO Wide) όπου απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών, κατά συνέπεια η Τουρκία δεν μπορεί επισήμως να ασκήσεις βέτο. Ως εκ τούτου, επεχείρησε να προβάλει ως επιχειρήματα ανυπόστατους ισχυρισμούς, τακτική η οποία είχε πρόσκαιρη μόνον επιτυχία.
Αναλυτικότερη παρουσίαση των προηγούμενων προσπαθειών διεξαγωγής της άσκησης, αλλά και της πρόσφατης επιτυχίας και των συνεπειών της, περιέχεται στο τεύχος Ιανουαρίου 2009 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια».

Source: http://www.hellenicdefense.gr/eidiseis/e081217b.html

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Ο «Noble Archer» βρήκε το στόχο στον Αϊ-Στράτη



Με ένταξη στα επιχειρησιακά σχέδια και του Αϊ-Στράτη πραγματοποιήθηκε τελικώς χθες, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, η ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Τολμηρός Τοξότης». Με την αποστολή και τη συμμετοχή στην άσκηση ενός ιπτάμενου ραντάρ «Awacs», η Συμμαχία απέρριψε εμπράκτως τις τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποιημένου νησιού και «γκρίζας ζώνης» και υιοθέτησε την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή. Ο σχεδιασμός της άσκησης είχε ξεκινήσει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα, με την Τουρκία να επιχειρεί σε κάθε βήμα να μπλοκάρει την όποια εξέλιξή της. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αντέδρασε με έντονα διαβήματα τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, αμφισβητώντας για ακόμα μία φορά το καθεστώς του Αϊ-Στράτη.Οι προσεκτικοί και μεθοδικοί χειρισμοί του υπουργού Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος είχε ανοίξει γραμμή επικοινωνίας με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, ανταλλάσσοντας ακόμη και επιστολές υπό πλήρη εχεμύθεια, αλλά και ο συντονισμός με το ΓΕΕΘΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών επέφεραν το θετικό αποτέλεσμα.Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην άσκηση «Τολμηρός Τοξότης», στην οποία συμπεριελήφθη και ο Αϊ-Στράτης, εμπεριείχε διπλό μήνυμα προς την Τουρκία.Αφενός ότι δεν υφίσταται «μαύρη» επιχειρησιακή τρύπα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και αφετέρου την εκδήλωση δυσαρέσκειας για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η Αγκυρα στις σχέσεις NATO - Ε.Ε. ιδίως στην ανάληψη από κοινού δράσης στη Σομαλία. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και όλη την ημέρα κανένα τουρκικό μαχητικό δεν εισήλθε στο FIR Αθηνών. Κύκλοι του Πενταγώνου παρατηρούν μια ύφεση στη δραστηριότητα της Αγκυρας στο Αιγαίο μετά το επεισόδιο στο Καστελλόριζο, σε σημείο μάλιστα ανησυχητικό.


Sources: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=65955

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

«Noble Archer» σήμερα έπειτα από δύο αναβολές


Υστερα από δύο αναβολές που είχε προκαλέσει η παρέμβαση της Τουρκίας, έχει προγραμματισθεί για σήμερα η διεξαγωγή της νατοϊκής άσκησης «Νoble Αrcher» («Τολμηρός Τοξότης») στο Αιγαίο, περιλαμβάνοντας στον σχεδιασμό και τον Αϊ-Στράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΝΑΤΟ και ο ίδιος ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Saceur) στρατηγός, Τζον Γκράντοκ, έχουν εγκρίνει τον σχεδιασμό της άσκησης που έχει υποβάλει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ και έχει δοθεί το πράσινο φως για τη συμμετοχή στην άσκηση του νατοϊκού ΑWΑCS.

Τον συντονισμό των επαφών με τον Saceur είχε το διάστημα αυτό ο ΥΕΘΑ Ευ. Μεϊμαράκης, ο ΑΓΕΕΘΑ Δ. Γράψας, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στο ΝΑΤΟ πρέσβης Θ. Σταματόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε από αμερικανικής πλευράς διακριτική παρέμβαση (για λογαριασμό της Αγκυρας) για νέα αναβολή της άσκησης, κάτι που δεν έγινε δεκτό, ενώ μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχε υπάρξει παρέμβαση της Αγκυρας σε νατοϊκό επίπεδο ώστε να ματαιωθεί η άσκηση..

Η άσκηση, που είναι μικρής κλίμακας και προβλέπει τη συμμετοχή μέχρι επτά ελληνικών αεροσκαφών και του νατοϊκού AWACS, είχε αναβληθεί λόγω τουρκικής παρέμβασης που υποστήριζε ότι ο Αϊ-Στράτης είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή, βάσει των Συνθηκών, την πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2007, όπου τότε επισήμως αποδόθηκε στην... κακοκαιρία και τη δεύτερη την άνοιξη του 2008 που τότε εφευρέθηκε η δικαιολογία της έλλειψης διαθέσιμου... Awacs.

Η αμφισβήτηση του καθεστώτος του Αϊ-Στράτη δεν γίνεται συμπτωματικά, καθώς το νησί δεσπόζει στο κέντρο του Αιγαίου πάνω στον 25ο μεσημβρινό, που αποτελεί το όριο της πάγιας διεκδίκησης της Τουρκίας για επιχειρησιακή συνδιοίκηση του Αιγαίου.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην αντίδραση της τουρκικής πλευράς, η οποία μπορεί να είναι καταρχήν ικανοποιημένη από τις εξελίξεις στην Ε.Ε. σχετικά με την συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε., αλλά ουδόλως έχει εγκαταλείψει τη διεκδίκησή της να καθιερώσει και εντός του ΝΑΤΟ «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.
Ελληνικές πήγες, πάντως, ανέμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αρκετή ανησυχία τη σημερινή ημέρα, καθώς δεν μπορεί να αποκλεισθεί ακόμη και «θερμή» αντίδραση της τουρκικής πλευράς.
Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ

Sources: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=2028771

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Πρώτη πτήση Προηγμένου F-16 Block 52+ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Φορτ Ουόρθ


Η Lockheed Martin ανακοίνωσε πως στις 5 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση Προηγμένου F-16 Block 52+ για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η πτήση πραγματοποιήθηκε από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Φορτ Ουόρθ του Τέξας, διάρκεσε μία ώρα και περιέλαβε αξιολόγηση βασικών λειτουργιών του αεροσκάφους και ειδικότερα των συστημάτων ελέγχου πτήσης, προσγείωσης, περιβαλλοντικού ελέγχου, πιλοτηρίου και βασικών αεροπορικών ηλεκτρονικών.

Ο κ. Ντένης Πλέσσας, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της Lockheed Martin Aeronautics για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική δήλωσε σχετικά: «Με αυτή την επιτυχημένη πρώτη πτήση, είμαστε βέβαιοι ότι και τα 30 αεροσκάφη Advanced F-16 Block 52+ θα παραδοθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, όλες οι εγκαταστάσεις υποδομής που κατασκευάζει η Lockheed Martin Aeronautics στην Αεροπορική Βάση του Αράξου στην Ελλάδα θα ολοκληρωθούν άμεσα και θα είναι έτοιμες να δεχθούν τα αεροσκάφη το 2009 όπως έχει προγραμματισθεί».

Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξη Τύπου στις 14 Μαΐου 2008, ο κ. Πλέσσας ανακοίνωσε πως τα 20 μονοθέσια F-16C και 10 διθέσια F-16D του προγράμματος Peace Xenia IV θα άρχιζαν να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο των διαδικασιών Στρατιωτικής Πώλησης Εξωτερικού (FMS).

Με βάση προγενέστερες ενημερώσεις της εταιρείας, τα μαχητικά θα παραδοθούν με τα εξής πρόσθετα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τα F-16 Block 52+ του προγράμματος Peace Xenia III:

-Πλήρως εγκατεστημένο και λειτουργικό Προηγμένο Ολοκληρωμένο Σύνολο Αυτοπροστασίας (ASPIS) II, αντί της αναδρομικής εγκατάστασης στα μαχητικά του PX III.
-Ψηφιακή Καταγραφή Απεικόνισης (DVR) των οθονών Απεικόνισης Πολλαπλής Λειτουργίας (MFD), του HUD, του Διακλαδικού Συστήματος Ένδειξης Τοποθετημένου στην Κάσκα (JHMCS) και του ατρακτιδίου στοχοποίησης, με Προηγμένο Επίγειο Σύστημα Απενημέρωσης.
Ικανότητα προβολής έγχρωμου κινούμενου χάρτη για αεροναυτιλία, ή στατικών απεικονίσεων.
-Πλήρως εγκατεστημένο και λειτουργικό JHMCS, αντί της αναδρομικής εγκατάστασης στα PX III.
-Προηγμένη μηχανική ολοκλήρωση του IRIS-T, με την εισαγωγή τριών πρόσθετων χαρακτηριστικών έναντι του ΡΧ ΙΙΙ.
-Προηγμένες ικανότητες για το βλήμα ΑΙΜ-120C-5 AMRAAM.
-Ολοκλήρωση ατρακτιδίου αναγνώρισης και πρόσθετες ικανότητες για τα ατρακτίδια LANTIRN.
-Ζεύξη δεδομένων Link-16 για Ενισχυμένη Επίγνωση Κατάστασης.

Οι προαναφερόμενες εγκαταστάσεις υποδομής περιλαμβάνουν:

-Δύο υπόστεγα συντήρησης αεροσκαφών τριών θέσεων, για την 335 και την 336 Μοίρα. Κάθε υπόστεγο αποτελείται από κύριο χώρο αεροσκαφών επιφάνειας 1.180m², γραφεία, περιμετρικά συνεργεία, μηχανοστάσιο, ηλεκτροστάσιο, κοιτώνες και βοηθητικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 1.190m² και δάπεδα πρόσβασης αεροσκαφών, 2.076m² για την 335 Μοίρα και 3.120m² για την 336.
-Δύο διοικητήρια, για την 335 και την 336 Μοίρα, συνολικής επιφάνειας 1.050m² το καθένα. Περιλαμβάνουν γραφεία, κεντρική αίθουσα ενημέρωσης, αίθουσες σχεδιασμού αποστολών, χώρους ασφαλούς αποθήκευσης εξοπλισμού σωστικών μέσων χειριστών, δύο κοιτώνες προσωπικού ετοιμότητας, μηχανοστάσιο και βοηθητικούς χώρους. Στο διοικητήριο της 336 Μοίρας κατασκευάζεται προστατευμένο κτίριο επιχειρήσεων 280m².
-Συνεργείο κινητήρων αεροσκαφών, συνολικής επιφάνειας 2.280m². Περιλαμβάνει κύριο χώρο υποστέγου 1.390m² με δύο γερανογέφυρες διπλού φορτίου, γραφεία, χώρους συνεργείων, μηχανοστάσιο, ηλεκτροστάσιο και βοηθητικούς χώρους 890m² και εξωτερικά δάπεδα κυκλοφορίας κινητήρων 1.320m².
Πραγματοποιήθηκαν επίσης συμπληρωματικά έργα υποδομής στις περιοχές επέμβασης.

Sources: http://www.hellenicdefense.gr/eidiseis/e081209a.html
http://www.strategy-geopolitics.blogspot.com/

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Εξοπλισμοί made in Ε.Ε.



ΝΕΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, ΦΡΕΓΑΤΕΣ, ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΝΕΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ
Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνουν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Τα επιτελεία έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι διεθνείς διαγωνισμοί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί οι προδιαγραφές για το νέο μαχητικό αεροσκάφος, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν και του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους. Εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι προδιαγραφές για τα πυρομαχικά των νέων αρμάτων, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει εδώ και καιρό ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την προμήθεια των φρεγατών, αλλά και των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας.
Στο θέμα των μαχητικών όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε ευρωπαϊκό αεροσκάφος καθώς υπό την οικονομική συγκυρία, όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Αμυνας, «αν δεν στηρίξουμε την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες δεν θα πρέπει να περιμένουμε και στήριξη της Ευρώπης στη χώρα μας και χωρίς αυτή τη στήριξη θα έχουμε κακό τέλος». Επίσης, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται μόνο σύγχρονα μαχητικά αλλά και την άδεια για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση της τεχνολογίας που ενσωματώνουν και τη διπλωματική υποστήριξη σε περίπτωση κρίσης».




3 υποψηφιότητες

Υπό το πρίσμα αυτό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στα αεροσκάφη:
- Eurofighter που έχουν την υποστήριξη Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.
- Rafale με την υποστήριξη της Γαλλίας.
- Gripen με την υποστήριξη της Σουηδίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος μεν, αλλά θα εξεταστούν και άλλοι δύο παράγοντες:
1) Το οικονομικό κόστος του αεροσκάφους και της χρήσης του και
2) το μοίρασμα της πίτας ώστε οι εξοπλισμοί να αποφέρουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη τόσο σε διπλωματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.Σε ευρωπαϊκή εταιρεία αναμένεται να ανατεθούν και οι φρεγάτες με προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ.

Ενδιαφερόμενοι οι Γάλλοι, που όπως λένε κάποιοι έχουν ήδη κλείσει τη δουλειά, οι Γερμανοί που ευελπιστούν μέσα από το πρόγραμμα αυτό να στηρίξουν τον Σκαραμαγκά, οι Ολλανδοί, οι Δανοί, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί.Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η παραλαβή του υποβρύχιου και των άλλων συστημάτων που εκκρεμούν καθώς η αλλαγή του έτους θα επιτρέψει τη χρέωση της πίστωσης στον προϋπολογισμό.

Επίσης γρήγορα -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου- θα προχωρήσουν οι προμήθειες των ρωσικών τεθωρακισμένων, του ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης, του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας, καθώς και η προμήθεια των πυρομαχικών αρμάτων με ενδιαφερομένους Γερμανούς, Αμερικανούς, Ισραηλινούς και πιθανότατα Ιταλούς. Το κόστος του προγράμματος είναι 400 εκατ. ευρώ.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=68546228