Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Φωτογραφίες από την συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας στη Red Flag 09-1







Τα F-16C/D Block52+ της ΠΑ συμμετέχουν στην άσκηση, φέροντας βλήματα αέρος-αέρος IRIS-T και αντι-ραντάρ AGM-88 HARM.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Άρνηση ΗΠΑ για την αποδέσμευση κρίσιμων οπλικών συστημάτων των Advanced F-16;


"Σφήνα", 17/10/2008

Επίσημη ανακοίνωση για την συμμετοχή της ΠΑ στη "Red Flag"


Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε και επίσημα ότι η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει στην κορυφαία αεροπορική άσκηση "RED FLAG" από 18 Οκτωβρίου έως 01 Νοεμβρίου 2008, που πραγματοποιείται στην ΑΒ Nellis στη Nevada των ΗΠΑ, με πέντε (5) αεροσκάφη F-16 Block52+ της 115 ΠΜ/343 Μοίρας. Η άσκηση RED FLAG θεωρείται παγκοσμίως ως η πλέον ρεαλιστική άσκηση και η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει για πρώτη φορά. Σκοπός της άσκησης είναι η ρεαλιστική εκπαίδευση των πληρωμάτων στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση αεροπορικών επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα εκτελεστούν αποστολές εναέριας μάχης, αέρος - εδάφους, καθώς και αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας.
Σύμφωνα με την "Eλληνική Άμυνα & Ασφάλεια", η μετάβαση των αεροσκαφών έγινε με πτήση μέσω Ισλανδίας, δεδομένου ότι τελικώς δεν κατέστη δυνατή η ρύθμιση εκτελέσεως εναερίων ανεφοδιασμών μέσω αεροσκαφών της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Τα μαχητικά συνοδεύουν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, τα οποία μεταφέρουν τεχνικό προσωπικό υποστηρίξεως, ανταλλακτικά και εξοπλισμό για την άμεση εξυπηρέτηση των μαχητικών.

Η αναχώρηση των αεροσκαφών από την Ελλάδα έγινε στις 13 και 14 Οκτωβρίου, προκειμένου να βρίσκονται εγκαίρως στον προορισμό τους και να επιτευχθεί η βιολογική προσαρμογή του προσωπικού στις τοπικές συνθήκες. Από πλευράς αμερικανικών συμμετοχών, στην συγκεκριμένη άσκηση θα λάβουν μέρος αεροσκάφη F-15 και F-16 των 64 και 65 Μοιρών Aggressor που εδρεύουν στην Νέλλις, F-15 της 18ης Πτέρυγος από την βάση Καντένα (Ιαπωνία), F-16 της 31ης Πτέρυγος από την βάση Αβιάνο (Ιταλία), Α/ΟΑ-10 της 335 Πτέρυγος από την βάση Ντέιβις-Μόνθαν, F-15E της 4ης Πτέρυγος Μαχητικών από την βάση Σέυμουρ-Τζόνσον, Ε-3 από την βάση Τίνκερ, Ε-8 από την βάση Ρόμπινς, U-2 από την βάση Μπηλ, HC-130 από την βάση Μούντυ, KC-135 των 127, 128, 185 Πτερύγων Εναερίου Ανεφοδιασμού, ΕΑ-6Β από το Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό του Ουίντμπι Άιλαντ, ελικόπτερα ΗΗ-60 της 23ης Πτέρυγος από την βάση Ντέιβις-Μόνθαν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη RQ-1 από την βάση Κριχ. Οι ξένες συμμετοχές, πέραν της ελληνικής, προέρχονται από την Ισπανία με μαχητικά EF-18M της 151ης Μοίρας και από την Σιγκαπούρη με μαχητικά F-16CJ της 425ης Μοίρας.

ΝΑΤΟϊκή υποστήριξη στις τουρκικές προκλήσεις


Έντονο προβληματισμό προκαλέι η στάση του Αμερικανού διοικητή του Αεροπορικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, αμφισβητώντας αυτή τη φορά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο γύρω από τον Αϊ-Στράτη. Η νέα πρόκληση πραγματοποιήθηκε μεν από 4 τουρκικά μαχητικά F-16, χρησιμοποιήθηκε ωστόσο ως «όχημα» άσκηση του ΝΑΤΟ, την οποία οργάνωσε το Συμμαχικό Υποστρατηγείο του Εσκί Σεχίρ (CΑΟC-6) και επόπτευε ο διοικητής του Συμμαχικού Στρατηγείου Αεροπορικών Δυνάμεων Μεσογείου της Σμύρνης πτέραρχος Λι ΜακΦαν, που επανειλημμένως έχει αβαντάρει με τη στάση του τις τουρκικές αξιώσεις. Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση έγινε την Τετάρτη. Βάσει του σχεδίου πτήσης που είχε κατατεθεί από το ΝΑΤΟϊκό Υποστρατηγείο του Εσκί Σεχίρ (διοικείται από Τούρκο), τα χρησιμοποιούμενα τουρκικά F-16 έπρεπε να κινηθούν στον διεθνή εναέριο χώρομέχρι τα 10 ν.μ. από τον Αϊ-Στράτη. Ωστόσο, κατά την εκτέλεση της άσκησης, τα F-16 προχώρησαν αρκετά και μπήκαν δύο μίλια εντός του ελληνικού εναέριου χώρου.
Η ευκολία με την οποία τα F-16 βγήκαν από το- θεωρητικά- αυστηρό ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο της άσκησης προκάλεσε προβληματισμό σε διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Συμμαχία, όταν ενημερώθηκε διά της διπλωματικής οδού για την πρόκληση.
Σύμφωνα με αναλυτές που γνωρίζουν καλά τις ΝΑΤΟϊκές δομές και διαδικασίες, η άνεση των Τούρκων πρέπει να οφείλεται στο ότι ο εποπτεύων την άσκηση πτέραρχος Λι ΜακΦαν είτε έχει δώσει σιωπηλά το «πράσινο φως» αποδεχόμενος στην ουσία τις τουρκικές θέσεις, είτε γιατί με τον τρόπο που ασκεί τη διοίκηση στον τομέα ευθύνης του «δεν ελέγχει την κατάσταση». Το συμπέρασμα αυτό- που ωστόσο βγάζει εν μέρει «αθώα» την κεντρική ηγεσία του ΝΑΤΟ- υιοθετείται από αρκετούς λόγω της ώς τώρα συμπεριφοράς του πτεράρχου. Όπως επισημαίνεται, επί των ημερών του αναβαθμίστηκαν οι τουρκικές προκλήσεις με ισχυρισμούς περί δήθεν αποστρατικοποίησης του Αϊ-Στράτη. Μάλιστα ο πτέραρχος Λι ΜακΦαν επιχείρησε και το καλοκαίρι να επιβάλει την ανάληψη της διοίκησης του νέου υπό συγκρότηση αναβαθμισμένου Αεροπορικού Κέντρου στη Λάρισα από Τούρκο πτέραρχο, αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του Έλληνα. Η πρόταση απορρίφθηκε από ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ με το επιχείρημα ότι ο καθορισμός της δομής διοίκησης ενός ΝΑΤΟϊκού Κέντρου δεν είναι ελληνοτουρκικό θέμα, αλλά συλλογικό.

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Συμμετοχή της ΠΑ στην άσκηση "NOBLE ARDENT '08"


Στην μεγάλη αεροπορική άσκηση "NOBLE ARDENT '08" που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γαλλία συμμετέχει η Πολεμική Αεροπορία με 5 αεροσκάφη Mirage 2000. Η άσκηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 16 του μηνός, με συμμετοχή τουλάχιστον 100 μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού και έγκαιρης προειδοποίησης & ελέγχου από ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία και Ελλάδα, επιχειρώντας από 17 αεροπορικές βάσεις. Η Τουρκία συμμετέχει με 5 αεροσκάφη F-16 ενώ τη διοίκηση έχει αναλάβει το αεροπορικό συμμαχικό στρατηγείο της Σμύρνης.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Ελληνική αντιαεροπορική ομπρέλα


Ο ελληνικός εναέριος χώρος θεωρείται από τους καλύτερα φυλασσόμενους παγκοσμίως χάρη στη πλειάδα των προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Ελλάδα είναι εξάλλου το μοναδικό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που διαθέτει τα δύο κορυφαία συστήματα αεράμυνας μακρού βεληνεκούς, Patriot και S-300. Αναλυτικότερα:
- Για τις περιοχές Αττικής και Καβάλας-Θεσσαλονίκης (έδρα της 350 Πτέρυγας Κατευθυνομένων βλημάτων) διατίθενται 6 μονάδες βολής Patriot με συνολικά 325 βλήματα ΜΙΜ-104, οι οποίες εξοπλίζουν την 21 Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων της Κερατέας, τις 23 και 24 της Θεσσαλονίκης, την 25 της Χρυσούπολης και την 26 ΜΚΒ στο Κατσιμίδι Αττικής. Η 22 ΜΚΒ βρίσκεται στη Σκύρο προστατεύοντας το κεντρικό Αιγαίο και την ενδοχώρα κατ΄επέκταση.
Το Patriot χρησιμοποιεί εκτοξευτέs Μ901 εγκατεστημένους σε ημι-ρυμουλκούμενο Μ860, το οποίο ρυμουλκείται από όχημα 10 τόνων τύπου Μ983 ΗΕΜΤΤ. Η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχου του συστήματος είναι 160 km και το βλήμα ΜΙΜ-104 που εκτοξεύει έχει βεληνεκές 90 km και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα Mach 3+.
- Η μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας Κρήτη αλλά και η δίοδος προς τη Κύπρο προστατεύονται από 2 συστήματα ρωσικής κατασκευής S-300 PMU1 με 96 βλήματα συνολικά, μέγιστης εμβέλειας 150 km κατά αεροσκαφών και 40 km κατά βαλλιστικών πυραύλων.
- Για τη προστασία στρατηγικών στόχων στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, ο ΕΣ διαθέτει 7 πυροβολαρχίες με πρόσφατα εκσυγχρονισμένα ΜΙΜ-23Β I-HAWK, τα οποία θα αποσυρθούν το 2012, όταν λήξει το όριο ζωής των βλημάτων. Στο ΕΜΠΑΕ 2011-2015 προβλέπεται η προμήθεια νέων αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς.
- Τέλος, όλοι οι μείζονες σχηματισμοί των ΕΣ του Δ΄ ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ προστατεύονται από 21 Αντιαεροπορικά Συστήματα Μικρού Βεληνεκούς (SHORADS) ΤΟR-M1, 31 OSA-AK/AKM και 54 (V-SHORADS) ASRAD ενώ για τις αεροπορικές βάσεις διατίθενται συστήματα ΒΕΛΟΣ και Crotale NG (επιπρόσθετα συστήματα στους κύριους ναυστάθμους Σαλαμίνας και Κρήτης).
Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε απόπειρα αιφνίδιας εισβολής στον ελληνικό εναέριο χώρο θα μετατραπεί σε εφιάλτη για τον εχθρό.

Υπό παράδοση το αναβαθμισμένο αντιαεροπορικό σύστημα ΒΕΛΟΣ


Σύμφωνα με το "defencenet.gr", το πρώτο αναβαθμισμένο αντιαεροπορικό σύστημα ΒΕΛΟΣ ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμαστικές βολές και αναμένεται να ενταχθεί σύντομα στο οπλοστάσιο της ΠΑ, προστατεύοντας αποτελεσματικά τις αεροπορικές της βάσεις. Υπενθυμίζεται ότι το αντιαεροπορικό σύστημα βραχέου βεληνεκούς ΒΕΛΟΣ αποτελείται από συνδυασμό τετραπλού εκτοξευτή βλημάτων RIM-7M Sparrow και διδύμων πυροβόλων GDF-002 των 35mm, τα οποία μετά τον εκσυγχρονισμό μπορούν να χρησιμοποιούν πυρομαχικά AHEAD για την καταστροφή βλημάτων αντι-ραντάρ και stand-off.

Επίσκεψη του Α/ΓΕΑ στη Τουρκία και νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο


"Παρασκευή+13", 10/10/2008
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, δύο σχηματισμοί από συνολικά δεκαοκτώ μαχητικά εισήλθαν χθες μαζικά στο FIR Αθηνών στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Παραβίασαν σε πέντε περιπτώσεις τους διεθνείς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας και προχώρησαν σε δέκα παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου. Επιπλέον τέσσερα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 1.000 ποδών. Κατά τη διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισης από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, σημειώθηκαν τρεις εμπλοκές.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Μεταβίβαση των I-HAWK από τον ΕΣ στη ΠΑ;



Μια εξόχως γραφική κατάσταση αναδεικνύεται μέσα από το θέμα της αντικατάστασης των αντιαεροπορικών συστημάτων μεσαίου βεληνεκούς ΜΙΜ-23Β Improved Hawk, γράφει η ανανεωμένη "
Διπλωματία". Απ' ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει οικονομικώς συμφέρουσα λύση όσον αφορά την ανάγκη αναβάθμισης των βλημάτων τους (σ.σ. λήξη του ορίου ζωής των βλημάτων το 2012), οπότε πολύ σύντομα θα τεθούν εκτός υπηρεσίας. Ευλόγως ανέκυψε το θέμα, κατά πόσον είναι λειτουργικό να διατηρήσει ο Στρατός την αποστολή της αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς. Οπότε άρχισε να συζητάται η μεταβίβαση της αρμοδιότητας αυτής στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει και την υποδομή και τα μέσα διοικήσεως και ελέγχου για να την ασκήσει. Μέχρι εδώ καλά. Όλοι συμφώνησαν για την ορθότητα της προσεγγίσεως. Τα πράγματα άρχισαν να μπερδεύονται όταν ετέθη το ζήτημα ότι αυτός που έχει την αρμοδιότητα, πρέπει να πάρει και τις σχετικές πιστώσεις. Τις οποίες όμως ο Στρατός δεν προτίθεται να παραχωρήσει μαζί με την αρμοδιότητα.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΣ διαθέτει 7 πυροβολαρχίες με 14 τμήματα βολής πρόσφατα εκσυγχρονισμένων ΜΙΜ-23Β I-HAWK. Στο ΕΜΠΑΕ 2011-2015 προβλέπεται η προμήθεια νέων αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς.

Επιχειρησιακά τα δύο πρώτα ελληνικά Erieye - Συμμετοχή στην ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Midas 2008"



Eπίσημη πρώτη για τα δύο ελληνικά ΑΣΕΠΕ EMB-145Η Erieye, τα οποία συμμετέχουν αυτές τις μέρες στη μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση "
NOBLE MIDAS ΄08" στην κεντρική Μεσόγειο (περιοχή μεταξύ Ιονίου – Σικελίας – Τυνησίας) από 26 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2008. Όπως αναφέρει ο Λ. Μπλαβέρης στην "Απογευματινή", η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά την επίσημη παραλαβή τους τον περασμένο Αύγουστο. Η συμμετοχή των ελληνικών ιπτάμενων ραντάρ σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση αποτελεί εξέλιξη πρώτου μεγέθους καθώς μπορούν να παρακαμφθούν "σκόπελοι", όπως πρόσφατα με τη διεξαγωγή της συμμαχικής άσκησης στον Αη-Στράτη, ενώ η Πολεμική Αεροπορία αποκτά έναν πολλαπλασιαστή ισχύος στο Αιγαίο, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τις ικανότητες της.
Στην άσκηση συμμετέχουν ακόμα οι φρεγάτες «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» τύπου Standard, το ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ» καθώς και ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Σκοπός της άσκησης “NMS - 08”, η οποία πραγματοποιείται επ’ ωφελεία της NATO RESPONSE FORCE (NRF-12), είναι η εξάσκηση των ναυτικών μονάδων με έμφαση στη διαλειτουργικότητα των ναυτικών επιχειρήσεων, μέσα σε περιβάλλον ασύμμετρων/πολλαπλών απειλών.

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Δεν εκσυγχρονίζονται τα F-16 Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας



Από την πάντα αποκαλυπτική στήλη του Κ. Συμεωνίδη στην "Eλληνική Άμυνα & Aσφάλεια" διαβάζουμε ότι η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας αποφάσισε (επιτέλους) την συγκρότηση ελληνικού ακροβατικού σμήνους με 10 αεροσκάφη F-16 Block30, γεγονός που βγάζει μια άλλη ενδιαφέρουσα είδηση, τη μη αναβάθμιση των αεροσκαφών του τύπου στο επίπεδο -Block52+ (υπενθυμίζεται ότι η ΠΑ διαθέτει αυτή τη στιγμή 32 τέτοια αεροσκάφη).

Το ακροβατικό σμήνος, σίγουρα άξιος συνεχιστής της "Eλληνικής Φλόγας", θα δημιουργηθεί στα πρότυπα των φημισμένων αμερικανικών "Τhunderbirds", γι΄αυτό το λόγο κλιμάκιο αξιωματικών της ΠΑ θα μεταβεί το επόμενο διάστημα στην αεροπορική βάση Νέλλις της Νεβάδα, όπου και η έδρα τους.
Στις ΗΠΑ θα βρίσκεται και ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος από 6 έως 12 Οκτωβρίου, συμμετέχοντας στη συνάντηση των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ (NATO Air Chief Conference). Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στις ΗΠΑ θα επισκεφθούν διάφορες Αεροπορικές Βάσεις και θα ενημερωθούν για τις δραστηριότητές τους. Τα θέματα που κυρίως θα απασχολήσουν τη σύσκεψη είναι οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με άλλες χώρες, θέματα εκπαίδευσης, προκλήσεις και απειλές του 21ου αιώνα, διδάγματα πρόσφατων εμπλοκών/συγκρούσεων καθώς και θέματα ενεργειακά και περιβάλλοντος.