Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Ανάγκη αλλαγής τακτικής αντιμετώπισης των τουρκικών παραβιάσεων



Tον Απρίλιο του 2005 δημοσιεύθηκε στη "Στρατηγική" άρθρο-παρέμβαση του επίτιμου Α/ΑΤΑ αντιπτεράρχου ε.α. Π. Διακουμάκου με τίτλο "Προκλήσεις στο Αιγαίο - Ανάγκη Νέας Πολιτικής Αντιμετώπισης", προτείνοντας νέα πολιτική αποτελεσματικής αντιμετώπισης των τουρκικών εισβολών στο FIR Aθηνών, προκαλώντας μάλιστα αντιδράσεις στα τουρκικά ΜΜΕ. Τα μέτρα και οι διαδικασίες που είχε προτείνει ο επίτιμος Α/ATA ήταν εν συντομία:
1. Προώθηση στα ανατολικά αεροδρόμια σμηνών μαχητικών αεροσκαφών αναχαίτισης. Σήμερα τα ελληνικά μαχητικά χρειάζονται ικανό χρόνο για να αφιχθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οπότε τα τουρκικά μαχητικά είτε έχουν εισέλθει στο διεθνή χώρο του Κεντρικού Αιγαίου είτε έχουν αποχωρήσει. Για να εξασφαλιστούν επιτυχείς και ταχύτερες αναχαιτίσεις πρέπει να εξετασθεί η προώθηση μαχητικών επιπέδου Σμήνους στα ανατολικότερα αεροδρόμια (Μυκόνου, Θήρας, Σητείας Κρήτης), τα οποία προωθούν τη γραμμή αναχαιτίσεως 60 μίλια ανατολικότερα. Ο κάθε εισβολέας θα αντιμετωπίζεται στα απώτερα όρια του FIR Αθηνών πριν εισέλθει στο Αιγαίο και θα αισθάνεται όταν εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο ότι είναι βέβαιο θύμα της Ελληνικής Αεράμυνας, εάν το θελήσει.
2. Ενεργοποίηση αεροδρομίων καταφυγής και ανάγκης για τα μαχητικά μας στα αεροδρόμια των ανατολικών μεγάλων νήσων (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ικαρία, Ρόδο). Τα αεροδρόμια των νησιών αυτών θα συνεχίσουν να είναι αεροδρόμια πολιτικών αεροσκαφών αλλά με τη βελτίωσή τους θα μπορούν να υποδέχονται αεροσκάφη της ΠΑ που παρουσιάζουν βλάβες ή έχουν λίγα καύσιμα, βελτιώνοντας κατακόρυφα το ηθικό των ελληνικών πληρωμάτων.
3. Ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων όλων των κλάδων των ΕΕΔ για προειδοποιητικές αναχαιτίσεις εντός του εθνικού εναέριου χώρου άνευ πυρών. Τα αντιαεροπορικά αυτά οπλικά συστήματα υπό τον συγκεντρωτικό έλεγχο επιπέδου Α/ΓΕΕΘΑ με την παρούσα διάταξη, ή οποιαδήποτε νέα, θα παρακολουθούν και θα εγκλωβίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη. Οι Τούρκοι πιλότοι μετά των εγκλωβισμό τους θα αντιλαμβάνονται αμέσως από τα ηλεκτρονικά συστήματα προειδοποίησης ότι μπορούν να καταρριφθούν διότι παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. Η φάση αυτής της παραβίασης των συνόρων μας θα μπορεί να μεταδοθεί αυτομάτως στα Στρατηγεία Αεράμυνας του ΝΑΤΟ, ακόμη και στην Άγκυρα. Η χρήση των αντιαεροπορικών συστημάτων είναι μια προωθημένη τεχνολογικά και τακτικά ενέργεια, η οποία επιτυγχάνει οικονομία, αποτελεσματικότητα και ενημέρωση τρίτων για τις προκλήσεις των Τούρκων.
Στο τέλος του άρθρου, ο αντιπτέραρχος Π. Διακουμάκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με απλή αναχαίτιση των εισβολέων και με διαβήματα, δεν έχουμε κατορθώσει να πείσουμε την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες.

Sources: www.strategy-geopolitics.blogspot.com

Σκληρές αερομαχίες στο Ανατολικό Αιγαίο



Σφοδρές αερομαχίες σημειώθηκαν χθες το πρωί μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στο ΝΑ Αιγαίο. Η ένταση έφτασε στο κόκκινο όταν τέσσερα αναγνωριστικά αεροσκάφη RF-4E της 113 Filo της Tουρκικής Αεροπορίας (THK), πετώντας σε ύψη από 800 έως 4.800 πόδια παραβίασαν τα εναέρια σύνορα και πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι. Την ίδια στιγμή άλλα τέσσερα οπλισμένα μαχητικά F-16C της THK προσέφεραν κάλυψη στα τουρκικά αναγνωριστικά πετώντας σε μεγαλύτερα ύψη. Το τουρκικό «πακέτο» μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο από δυο κατευθύνσεις, συγκεκριμένα από Κω και Σάμο και αμέσως μετά την υπέρπτηση επάνω από τα δυο νησιά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα 2 ελληνικά μαχητικά F-16C Block 52+ από την Σούδα και άλλα δυο Mirage 2000EGM από την Τανάγρα συναντήθηκαν με τα τουρκικά μαχητικά στους Φούρνους και ακολούθησε σκληρή αερομαχία όταν τα τουρκικά αρνήθηκαν να υπακούσουν στις προειδοποιήσεις των Ελλήνων χειριστών. Τα ελληνικά μαχητικά επικράτησαν σε όλες τις περιπτώσεις και τα τουρκικά F-16C «με την ουρά στα σκέλια» ακολούθησαν τα RF-4E που ήδη είχαν αποχωρήσει σε διάδρομο εξόδου μεταξύ Σάμου και Χίου στις 11:05. Τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν συνολικά 11 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Sources: www.strategy-geopolitics.blogspot.com

Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Eurofighter Tranche 3 προσεχώς...



Σύμφωνα με πληροφορίες της "
Ελληνικής Άμυνας & Aσφάλειας
" από την αεροπορική επίδειξη Farnborough International, ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της βιομηχανικής κοινοπραξίας Eurofighter Jagdflugzeug GmbH κ. Αλοΐσιους Ράουεν δήλωσε αισιόδοξος πως τα 4 κράτη-εταίροι του προγράμματος θα τηρήσουν την αρχική σύμβαση-πλαίσιο για 620 μαχητικά και θα αποκτήσουν το σύνολο των 236 αεροσκαφών της τρίτης Δόσης (Tranche 3) παραγωγής. Ο στόλος επιχειρησιακών αεροσκαφών συγκεντρώνει ήδη 42.000 ώρες πτήσης, επιπλέον των 6.000 ωρών του στόλου δοκιμών και ανάπτυξης. Περί τα 40 Eurofighter Tranche 2 βρίσκονται σε τελική συναρμολόγηση, ενώ η αποδοχή τύπου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Eurofighter και Tornado του ΝΑΤΟ (ΝΕΤΜΑ) αναμένεται εντός του καλοκαιριού επιτρέποντας την έναρξη παραδόσεων, τον Οκτώβριο του 2008 στην περίπτωση της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF). Η πρόταση Τ3 της κοινοπραξίας υποβλήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2007 και, μετά από αίτημα της ΝΕΤΜΑ και των κρατών-εταίρων για διευκρινίσεις, κατατέθηκε αποσαφηνισμένη στις 13 Φεβρουαρίου 2008. Κορυφαία προτεραιότητα είναι η συνέχεια της παραγωγής, επειδή οποιαδήποτε διακοπή επιβαρύνει σημαντικά το κόστος, όπως απέδειξε η καθυστέρηση μεταξύ Τ1 και Τ2. Έτσι η Eurofighter GmbH κατέθεσε στις 28 Ιουνίου 2008 την πλήρη σύμβαση για το βασικό σύνολο των 236 μαχητικών, αναμένοντας τις επόμενες δύο εβδομάδες την ανταπόκριση της ΝΕΤΜΑ. Στο μεταξύ επιστολές των κρατών-εταίρων διαβεβαιώνουν για την πρόθεση τήρησης του χρονοδιαγράμματος, το οποίο προβλέπει την υπογραφή της σύμβασης Τ3 στα τέλη του 2008 ή στις αρχές του 2009. Παράλληλα υλοποιείται η σύμβαση Βελτιώσεων Φάσης 1 (Ρ1Ε) για την αναβάθμιση ικανοτήτων αέρος-εδάφους, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για την επόμενη φάση Ρ2Ε, στην οποία θα ολοκληρωθούν βλήματα Storm Shadow και KEPD 350 Taurus. Στο πλαίσιο των προαναφερόμενων συνομιλιών εξετάζεται επίσης η ανάπτυξη και ολοκλήρωση του ραντάρ Ενεργού Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) Captor-E. Ο CEO της κοινοπραξίας αναφέρθηκε στις εξαγωγικές προοπτικές, επισημαίνοντας πως η EADS Στρατιωτικά Συστήματα Αέρος ανταποκρίθηκε σε Αιτήματα για Προσφορές (RfP) της Ινδίας για 126 μαχητικά και της Ελβετίας για περίπου 30. Εντός του έτους αναμένονται RfP από την Ιαπωνία για τουλάχιστον 50 Eurofighter και της Ρουμανίας για 40, στα οποία θα ανταποκριθεί η Alenia. Σχέδιο Αιτήματος για Πληροφορίες (RfI) εξέδωσε επίσης η Βραζιλία για 36 μαχητικά, ενώ αναμένεται σύντομα RfP για την Alenia. RfI εκδόθηκαν ή αναμένονται επίσης από τις Βουλγαρία για μέχρι 50 μαχητικά, Κροατία για 12 και Τουρκία για 40. Σχετικά με την Ελλάδα τέλος, επισήμανε πως «...υπάρχουν νέες εξελίξεις... μια ορισμένη δυναμική». Sources: www.strategy-geopolitics.blogspot.com/

Ρεκόρ παραβιάσεων στο Αιγαίο



Μορατόριουμ με… παραβάσεις, παραβιάσεις και εμπλοκές εφαρμόζουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, καθώς η αεροπορία της γειτονικής χώρας όχι μόνο δεν τηρεί τη «συμφωνία» για αποφυγή πρόκλησης επεισοδίων αλλά αντίθετα αναβαθμίζει τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά την παρουσία της στο Αρχιπέλαγος. Το φετινό Ιούλιο, σε σχέση με πέρυσι, οι είσοδοι τουρκικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι εμπλοκές και ο αριθμός των μαχητικών που έφεραν όπλα. Τα «γεράκια» της Αγκυρας εγκαινίασαν ταυτόχρονα και την τακτική των επεισοδίων σε απογευματινές ώρες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε. Βάσει στοιχείων της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Ιούλιο του 2007, πρώτο μήνα του μορατόριουμ στο Αιγαίο, 78 τουρκικά μαχητικά (εκ των οποίων τα 64 έφεραν όπλα) σημείωσαν 62 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 5 περιπτώσεις ενεπλάκησαν με ελληνικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν. Καταγράφηκε επίσης μόνο μία υπέρπτηση.Την τρέχουσα περίοδο, και συγκεκριμένα μέχρι τις 23 Ιουλίου, ο αριθμός των αεροσκαφών της Αγκυρας που παράνομα πέταξαν εντός του FIR Αθηνών έφτασαν τα 182, με την εκτίμηση για το μήνα να φτάνει στα 250. Από το σύνολο των εισελθόντων αεροσκαφών, 78 ήταν οπλισμένα, ενώ σε 78 ανήλθαν και οι παραβάσεις. Οι εμπλοκές αυξήθηκαν σε ποσοστό 200% (19 αντί 5 πέρυσι) και σημειώθηκαν 2 υπερπτήσεις. Τα δύο αυτά στοιχεία συνθέτουν και την ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας των Τούρκων. Επιτελείς του Πενταγώνου τόνισαν τη διαφοροποίηση των σχηματισμών των τουρκικών αεροσκαφών όσον αφορά στο μέγεθός τους. «Μέχρι πρότινος αποτελούσαν έναν σχηματισμό τέσσερα ή έξι μαχητικά, ενώ τώρα από έξι έως και οκτώ», ανέφερε αρμόδια πηγή, εξηγώντας κατά κάποιον τρόπο τη μεγάλη αύξηση εισελθόντων αεροσκαφών. Ωστόσο, η βασική διαφοροποίηση του σχηματισμού οκτώ αεροσκαφών είναι η καθαρά επιθετική φύση του. Σε αντίθεση με το σχηματισμό τεσσάρων ή έξι μαχητικών, που μπορεί να θεωρηθεί και εκπαιδευτικός, ο σχηματισμός των οκτώ αεροσκαφών μπορεί να εκτελέσει ακόμη και συνδυασμένες επιχειρήσεις και κατά συνέπεια εκλαμβάνεται ως επιθετικός. Στα χαρακτηριστικά της τουρκικής προκλητικότητας προστέθηκαν και οι απογευματινές «επελάσεις». Τις τελευταίες ημέρες ένας σχηματισμός προβαίνει σε παράβαση και εν συνεχεία σε παραβιάσεις ακόμη και στις 8 το βράδυ. Αξιωματικοί του ΓΕΑ συνδέουν την τακτική αυτό τόσο με τις πάγιες αξιώσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο όσο και με την εσωτερική αναταραχή που προκαλείται από την κόντρα κυβέρνησης Ερντογάν και βαθέος κράτους.

Sources: www.strategy-geopolitics.blogspot.com

Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα Μάχης (UCAV) για την ΠΑ


Στα πλαίσια των ΕΜΠΑΕ η ΠΑ εκφράζει απαίτηση για Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ/UAV) αναγνώρισης και ηλεκτρονικού πολέμου, UAV Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) για καταστολή εχθρικής αεράμυνας (SEAD) καθώς και για Μη- Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα Μάχης (UCAV).
Κατ΄αρχάς στο συγκεκριμένο τομέα, προτεραιότητα θα δοθεί στην περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού UAV "Πήγασος ΙΙ" (κυρίως στα ηλεκτρονικά συστήματα) για αποστολές ηλεκτρονικής αναγνώρισης και όχι μόνο. Το πρόγραμμα απόκτησης UCAV ύψους €100 εκατ. θα λάβει σάρκα και οστά την επόμενη δεκαετία καθώς παγκοσμίως επικρατεί αβεβαιότητα και απαιτείται πολυετή ωρίμανση τόσο των τεχνολογιών όσο και της επιχειρησιακής τους δράσης. Το UCAV nEUROn στο οποίο μετέχει και η Ελλάδα μέσω της ΕΑΒ αποτελεί πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας, για το οποίο δε προβλέπεται φάση παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι στις 18/05/2005 υπεγράφη σύμβαση συνεργασίας μεταξύ ΕΑΒ και Dassault Aviation για την ανάπτυξη του nEUROn στα πλαίσια της κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχουν Γαλλία, Σουηδία ( SAAB), Ιταλία (Alenia), Ισπανία (CASA ) και Ελβετία (RUAG). Το αναπτυξιακό αυτό πρόγραμμα διάρκειας 6 ετών χαρακτηρίζεται από υψηλή τεχνολογία, η οποία θα διαμορφώσει και τις μελλοντικές εξελίξεις στον χώρο της άμυνας και της αεροδιαστημικής. Το nEUROn διαθέτει χαρακτηριστικά stealth ενώ θεωρητικά μπορεί να μεταφέρει οπλικό φορτίο σε εσωτερικές αποθήκες μεγέθους βομβών Mk82.

Sources: www.strategy-geopolitics.blogspot.com

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Αφιερωμένο στους ήρωες της αεροπυρόσβεσης



































Canadair CL-215, CL-415
, PZL M-18B Dromader και Grumman G-164Α. Πραγματικοί ήρωες του ελληνικού καλοκαιριού. Υπερασπίζονται από τους αιθέρες τις ζωές και τις περιουσίες όλων μας. Τα Canadair ανήκουν στην 355 ΜΤΜ και 383 MEEA, επιχειρούν από την 112 ΠΜ (Ελευσίνα) - 113 ΠΜ (Θεσσαλονίκη) και αεροδρόμια διασποράς ενώ τα PZL και Grumman ανήκουν στην 359 ΜΑΕΔΥ και έχουν ως βάση το αεροδρόμιο Δεκελείας. Επιχειρούν κάθε καλοκαίρι από αεροδρόμια της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας.

A tribute to the H.A.F. Mirage F-1CG







Ένα αφιέρωμα στο μοναδικό Mirage F-1CG της Πολεμικής Αεροπορίας. Τον αγέρωχο φρουρό του Αιγαίου επί 28 χρόνια... 1975-2003

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Υποθέσεις για το ΝΜΑ



Sources: "Aμυντική Επιθεώρηση", τεύχος Ιουλίου 2008

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Βλάβη σε τουρκικό F-16 πάνω από το Αιγαίο

Το τι έκανε τουρκικό F-16 πάνω από ελληνικά νησιά πάλι δεν το γνωρίζουμε...

Sources: "Απογευματινή", 18/07/2008

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Οπλισμός αέρους-εδάφους Π.Α.



Η Πολεμική Αεροπορία έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να εντάσσει σε υπηρεσία νέα όπλα αέρος-εδάφους διαθέτοντας σήμερα σχετικά σύγχρονο οπλοστάσιο βομβών και συγκεκριμένα:
- Για προσβολή στρατηγικών στόχων σε μακρά εμβέλεια η ΠΑ χρησιμοποιεί 90 βλήματα Scalp-EG σε χρήση με τα Μirage 2000-5Mk2
- Για αποστολές καταστολής αεράμυνας (SEAD) 84 βλήματα αντι-ραντάρ AGM-88BlockIIIA HARM σε χρήση με F-16 Block50D της 341Μ
- Για αποστολές βομβαρδισμού η ΠΑ χρησιμοποιεί 484 AGM-65A/B/G Maverick, 1362 βόμβες καθοδήγησης laser Paveway I/II/III, 70 φορείς υποπυρομαχικών AFDS, άγνωστο αριθμό βομβών γενικής χρήσης Mk82, Mk84, εμπρηστικές Νapalm κ.ά.
- Για αποστολές προσβολής αεροδρομίων Μk70 και BLU-107 Durandal
- Για αποστολές ναυτικής κρούσης (επιχειρήσεις ΤASMO) η ΠΑ διαθέτει 39 βλήματα ΑΜ-39 Block 2 Exocet σε χρήση με Μirage 2000BGM/EGM
Για νυχτερινές αποστολές βομβαρδισμού τα αεροσκάφη της ΠΑ χρησιμοποιούν τα ατρακτίδια LANTIRN (F-16), Litening II (F-4E) και LANA (A-7E). Σε γενικές γραμμές η ΠΑ έχει ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό το οπλοστάσιο της με σύγχρονα συστήματα (αναμένεται η παράδοση 40 ΑGM-154C JSOW), παρ΄όλα αυτά απαιτείται η προμήθεια περισσότερων βλημάτων stand off για την ολοκλήρωση των αναγκαίων αποθεμάτων.

Sources: http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

Μισός αιώνας προσφοράς και θυσίας από την 115ΠΜ


Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την δημιουργία τις 115 ΠΜ. Μισός αιώνας προσφοράς και θυσίας. Η 115 ΠΜ βρίσκεται στην Κρήτη, στο Ακρωτήρι Σούδας συγκεκριμένα και στην δύναμη της εντάσσονται η 340 Μ και η 343 Μ ενώ πριν από αυτές από την 115 ΠΜ επιχειρούσε η ιστορική 345 ΜΒ (με α/φη Α-7 Corsair) της οποίας η λειτουργία έχει ανασταλεί. Η 340 Μ επιχειρεί με α/φη F-16 BLK 52+ και έχει ως ρόλο την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας ή αλλιώς SEAD (Suppression of Enemy Air Defense). Η 343 Μ επιχειρεί επίσης με F-16 BLK 52+ αλλά ως αποστολή έχει την αναγνώριση και αναχαίτηση εχθρικών α/φών που εισαβάλλουν στο ελληνικό εναέριο χώρο.
Η 115 ΠΜ συνεχίζει μετά από 50 χρόνια την δύσκολη αποστολή της με αυτοθυσία και αυταπάρνηση κρατώντας την χώρα μας ασφαλή.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Πότε θα σταματήσουν οι προκλήσεις στο Αιγαίο?


Με οκτώ παραβιάσεις, τέσσερα οπλισμένα αεροσκάφη και υπερπτήση ενός σχηματισμού πάνω από το Φαρμακονήσι σε χαμηλό ύψος 3.000 ποδών, η Tουρκική Aεροπορία υπενθύμισε χθες την παρουσία και τη γνωστή τακτική της στο Αιγαίο. Η πρόκληση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά το ταξίδι του A/ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία και λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη στο Φαρμακονήσι, μία από τις περιοχές όπου τα τουρκικά μαχητικά επαναλαμβάνουν τακτικά τις προκλήσεις τους. Συνολικά, χθες, στο FΙR Αθηνών εισήλθαν 16 τουρκικά μαχητικά χωρίς σχέδια πτήσεως και προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκε και εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά.

Sources: http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

Ξένο χέρι στην αναφορά για το ΝΜΑ?

Sources: "Έθνος", 11/07/2008 - http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Ανοιχτό το ενδεχόμενο από τον Α/ΓΕΑ για συμμετοχή της Π.Α. στην Red Flag


Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη που παρεχώρησε στο Hellenic Air Force Yearbook και τον Α. Τσαγκαράτο, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος ανακοίνωσε πρόθεση συμμετοχής στη κορυφαία διασυμμαχική άσκηση Red Flag στις ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της ΠΑ. Παράλληλα παρουσιάζει τις προθέσεις του για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων του Κλάδου, όπως τις προτεραιότητες και την αναδιοργάνωση της ΠΑ που έχει ήδη ξεκινήσει, τον τρόπο που σχεδιάζεται η αντιμετώπιση των μαχητικών 5ης γενιάς της τουρκικής αεροπορίας, την αξιοποίηση των νέων Advanced F-16 Block 52+ και τη δημιουργία για πρώτη φορά τακτικής – εκπαιδευτικής Μοίρας F-16 που θα αντικαταστήσει τα ΣΜΕΤ του τύπου, τις εξελίξεις στον υπάρχοντα στόλο αεροσκαφών της ΠΑ, τη σχεδιαζόμενη αναβάθμιση στην κατάρτιση του προσωπικού της, τη βελτίωση του τομέα της έρευνας & διάσωσης, τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά προγράμματα του Κλάδου, αλλά και τους άξονες επί των οποίων σχεδιάζεται η ανάπτυξη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Sources: http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

Επέτειος αναστολής λειτουργίας της 334 ΜΠΚ















Το Σάββατο που μας πέρασε (12/07/2008) συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από την αναστολή λειτουργίας της 334 ΜΠΚ. Η 334 ΜΠΚ δημιουργήθηκε τον Μάιο του 1977, εξοπλίστηκε με α/φη Mirage F-1CG και στις 30 Ιουνίου 1977 πήρε την θέση της 335 Μ στην 114 ΠΜ (Τανάγρα) η οποία αναχώρησε γιά τον Άραξο και την 116 ΠΜ. Τον Ιούλιο του 1989 αναχωρεί για το Ηράκλειο και την 126 ΣΜ από όπου θα επιχειρεί μέχρι την 12η Ιουλίου 2000 που αναστέλεται και η λειτουργία της έχοντας συμπληρώσει 69.580 ώρες πτήσεως εκ των οποίων οι 3.019 σε αναχαιτήσεις. Η 334 ΜΠΚ υπηρέτησε με πάθος και αυτοθυσία την αεροπορική ιδέα και παρά την παραλαβή των πιο σύγχρονων Mirage 2000 στο πρώτο εξάμηνο του 1988 συνέχισε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Η 334 ΜΠΚ και το α/φος Mirage F-1CG θα μείνουν για πάντα στην μνήμη και την καρδιά όσων τα έζησαν και τα υπηρέτησαν.

Sources: www.haf.gr

Τέλος στην ELITE 2008


Αύριο ολοκληρώνεται η άσκηση ELITE 2008 η οποία είναι άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου ELITE (Electronic Warfare Live Training Exercise) η οποία πραγματοποιείται από τις 3 μέχρι 17 Ιουλίου στο Lechfeld της Γερμανίας και η Π.Α. συμμετέχει με αεροσκάφη F-16. Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά 19 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία με αεροσκάφη F-16 και F-4E. Αναμένουμε τα αποτελέσματα.

Αντικατάσταση Mirage 2000 με Rafale










Μέσα στην γαλλική πρόταση για το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Π.Α. υπάρχει και το ενδεχόμενο αντικατάστασης των 45 Mirage 2000 και Mirage 2000_5 της 331 ΜΠΚ και της 332 ΜΠΚ με Rafale (μάλλον όμως λιγότερα από 45 λόγω κόστους). Αυτό θα γίνει πραγματικότητα αν η Ελλάδα παραδώσει στην Γαλλία τα 45 Mirage 2000 και Mirage 2000_5 και πληρώσει την διαφορά χρημάτων με τα Rafale. Ο
Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος δήλωσε στην "Απογευματινή", 12/07/2008 ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αεροσκαφών της Π.Α. και η "πρόταση Σαρκοζί" μειώνει τον αριθμό αεροσκαφών στην 114 Π.Μ. (Τανάγρα). Από την άλλη τα α/φη Rafale είναι μαχητικά 5ης γενιάς και θα ήταν οπωσδήποτε χρήσιμα στην Π.Α. μας.